Üzleti tippek

Forrásáért cserébe szabadult az újságírónő

Felmentették és kiengedték a börtönből Judith Millert, a New York Times újságíróját, aki azért került rács mögé, mert nem volt hajlandó megnevezni egy a CIA titkos ügynökére vonatkozó értesülésének forrását – írja a BBC.

Judith Miller, a The New York Times tekintélyes újságírónője annak ellenére került börtönbe, hogy cikkében nem is tárta fel a szóban forgó CIA-ügynök nevét, akiről azután kiderült, hogy a Bush-kormány iraki háborús programját élesen bíráló exnagykövet felesége, Valerie Plame. A hatóságok a cikkből arra következtettek, hogy Miller tudomására jutott egy titkos ügynök neve. Az informátorát védő újságírónőt csaknem három hónapos fogva tartás után engedték ki az amerikai hatóságok.

A rendkívül heves amerikai és európai bírálatok ellenére a Pulitzer-díjas újságírónőtől a bíróság azt akarta megtudni, hogy kormányhivatalnok árulta -e el neki a nevet, s ha igen, név szerint ki. Mivel erre Judith Miller a sajtószabadságra hivatkozva nem volt hajlandó, a tiltakozások ellenére elítélték őt.

A The New York Times internetes kiadásában beszámolt arról, Millert azt követően engedték szabad lábra, hogy forrása, Lewis “Scooter” Libby, Dick Cheney alelnök kabinetfőnöke engedélyt adott neki, hogy a bíróság előtt beszéljen 2003 júliusi találkozásukról, és telefonos eszmecseréikről. Lewis a Fehér Ház szerint törvényellenesen szivárogtatta ki a CIA-ügynök nevét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik