Üzleti tippek

Az MTV szerint nincs hátrányos megkülönböztetés

A Magyar Televízió szerint nem történt nemi diszkrimináció azzal, hogy szeptember 12-étől nem minden korábbi műsorvezető szerepel a Híradó fél nyolckor kezdődő adásában. Az MTV ezért áll annak a vizsgálatnak az elébe, amelyet az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese indított.

A hírműsorokat irányító vezetők az őszi műsorstruktúra indulásakor nem arról döntöttek, hogy a Híradó fél nyolcas kiadásában ne szerepeljenek nők – szól a köztévé közleménye. Arról határoztak, hogy szeptember 12-étől több hírösszefoglalót sugároznak, a műsorvezetők beosztását pedig ehhez igazítják. Így már nemcsak reggeli híradókban, továbbá a napközben és késő este jelentkező rövid hírösszefoglalókban, hanem az esti fél nyolcas kiadásban is egyszemélyes lett a műsorvezetés.

A cél ezzel az volt, hogy a jelentős újságírói és szerkesztői tapasztalattal is bíró műsorvezetők az eddiginél is jobban kapcsolódjanak be a műsorkészítés teljes folyamatába, így a stúdió képi világának megformálásba is. Éppen ezért lett a Híradó esti fél nyolcas adásának két fő műsorvezetője a nemcsak újságíró-szerkesztőként, hanem több évtizedes és gyakorlott interjúkészítőként, tudósítóként is számon tartott Pálffy István és Nika Görgy.


Több a nő, csak eldugták őket

Közben a híradókat vezető nők nem kevesebbet, hanem éppen ellenkezőleg: többet szerepelnek a képernyőn, mint az őszi műsorstruktúra bevezetése előtt. Több hírműsorban és nagyobb adásidőben, mint korábban bármikor.

Az őszi adásrend bevezetése előtt, szeptember 5-én, hétfőn például a női műsorvezetők hét adásban 52 és fél percet szerepeltek, addig egy héttel később, az új műsorstruktúrában már kilenc adásban pontosan egy órát. Ezzel szemben a férfi műsorvezetők szeptember 5-én három adásban 39 percig voltak a képernyőn, rá egy hétre azonban már csak két műsorban, ennél másfél perccel kevesebbet.

Ugyanez a tény heti átlagban is – közölte a Magyar Televízió szóviője, Holub Katalin. Az őszi műsorrend bevezetése előtti héten a női műsorvezetők 47 adásban 325 percen át szerepeltek, míg a férfi műsorvezetők 17 adásban 213,5 percig. Egy héttel később a női műsorvezetők már tíz adással többen, vagyis 57 adásban 350 percig voltak láthatók a hírműsorokban. Ugyanekkor a férfi moderátorok öt adással kevesebben, azaz 12 adásban 224,5 percig szerepeltek (lásd: táblázat).


7:3

Holub szerint az MTV-ben több mint, kétszer annyi nő dolgozik hírműsorok moderátoraként, mint férfi (az arány 7:3). A hazai tévécsatornák között az például egyedülálló, hogy reggeli híradóinkban hat éve szinte minden nap egy műsorvezetőnő szerepel. Vele együtt a híradókban összesen öt nő és három férfi műsorvezető látható, esetenkénti helyettesítésükre pedig még két kolléganő ül be a stúdióba – érvel a közszolgálati adó.

Az ombudsman általános helyettese vizsgálatát „több híradás és kommentár” alapján rendelte el, mert a sajtóból úgy értesült, hogy „a hivatalos indoklás szerint a középkorú, érett férfiak hitelesek a nézők számára és önmagukban is alkalmasak a híradók vezetésére”. Ezzel szemben soha senki nem mondott ilyet a több hírműsor bevezetéséről és a műsorvezetők munkabeosztásáról döntő televíziós szakmai vezetők közül – állítja a tévé csütörtöki közleménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik