Üzleti tippek

Minden harmadik kkv fizetési nehézségekkel küzd

A kis- és középvállalati (kkv) konjunktúraindex szeptemberben 48,8 százalékra csökkent, de a májusi mélyponthoz képest még mindig erős javulást mutat az Ecostat felmérése szerint. Míg augusztusban minden ötödik, mára minden harmadik kkv küzd fizetési nehézségekkel.

A hazai vállalkozások üzleti várakozásainak tendenciája a múlt év közepéig meredeken emelkedett, majd az augusztusi irányváltoztatást követően lassú ütemben mérséklődött – derül ki az Ecostat kis- és középvállalkozások (kkv) körében elkészített konjunktúraindexéből. Az elemzők szerint az index május és augusztus közötti 11 százalékpontos emelkedése az üzleti bizalom évközi gyengülését ellensúlyozta, az utolsó négy hónap növekvő tendenciája egy rövidtávú konjunktúraciklus felszálló ágának első szakasza lehet.

Derűlátó gazdasági várakozások

A hazai kis- és középvállalatok rövidtávú üzleti kilátásai a jelenlegi makrogazdasági környezetben kedvezőek. 2005 utolsó és 2006 első negyedévében nemzetgazdasági szinten javuló kilátásokkal számol a kkv-k egyharmada. Saját vállalkozásuk rövid távú kilátásait 57 százalékuk stabilnak értékeli, és a működési feltételek javulását várja minden negyedik vállalat. A pesszimista cégek aránya viszont másfél éves mélypontra, 18 százalékra csökkent.

Szeptemberben a kkv-szektor versenyhelyzete éven belüli változását a korábbival azonos módon ítélte meg. A beszállítói lehetőségek megítélése azonban visszafogottabb a korábbinál: az augusztusi 33 százalékos aránnyal szemben szeptemberben a cégek 29 százaléka bízik a multinacionális vállalatokkal kiépíthető gazdasági együttműködés sikerében.

A gazdálkodás feltételei nem változnak

Az új gazdasági év és az adókorrekciók a szektor rövid távú előrejelzése szerint működési feltételeiket alapvetően nem fogják megváltoztatni. Tevékenységük bővítésének akadályát az elégtelen belföldi keresletben, a gazdasági bizonytalanságban és az éleződő versenyben látják.

2006 első negyedévében a belföldi értékesítés romló lehetőségével számol a cégek 21 százaléka, stabilitást 55 százalékuk feltételez. A hazai piac felvevőképességét derűlátóan értékelő vállalkozások köre egy hónap alatt 30 százalékról 24 százalékra szűkült.

Az exportpiacokon értékesítési lehetőségei javulását remélő cégek aránya kismértékben, 16 százalékra nőtt, míg romló körülményektől 9 százalékuk tart.


Gyengébb likviditási feltételek

A hazai kis- és középvállalati szektor előrejelzése szerint a cégek 47 százaléka nem számol pénzügyi helyzetének rövid távú változásával. A fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások aránya meghaladja az augusztusi 20 százalékot, részesedésük 35 százalék. Javuló likviditással a cégek 18 százaléka számol.

A működés során jelentkező finanszírozási nehézségeket legtöbben a fejlesztések elhalasztásával, illetve pénzintézeti hitel felvételével kívánják megoldani.


Mérsékeltebb a beruházási aktivitás

2005 első félévében a beruházások volumene 8,3 százalékkal növekedett. Szeptemberben a kkv-k beruházási hajlandósága 54 százalékról 47 százalékra gyengült. A fejlesztések megvalósításához hitelt igénylő cégek köre az előző kéthavi kiugróan magas értékről az átlaghoz közeli 50 százalékra mérséklődött.

A beruházási tevékenységet mérséklő tényezők között valamelyest nőtt a finanszírozási nehézségek súlya, kismértékben csökkent, de továbbra is első helyen szerepel a belföldi kereslet elégtelensége, amely ellentmond az ipar bővülő belföldi értékesítésének.


Magas szintű az inflációs várakozás

Augusztusban az éves infláció 3,6 százalékra csökkent, az üzemanyagok áremelkedését az olcsóbb élelmiszerek, ruházati és tartós fogyasztási cikkek árváltozása kompenzálta.


Szeptemberben a kis- és középvállalatok 5,1 százalékos éves inflációs prognózisa jelentősen meghaladja az elemzői várakozásokat. A decemberre szóló, 12 havi árindex előrejelzése 4,7 százalék.

A termelői árak növekedéséről szóló prognózis viszonylag szűk sávban, alacsony szinten ingadozik, legutóbb 2,8 százalék volt.

Címkék: Vállalkozás

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Feldolgozottság
99,98%
Fidesz-KDNP 52,33%
DK 16,19%
Momentum 9,89%
MSZP-P 6,66%
Jobbik 6,41%
Mi Hazánk 3,31%
Kétfarkú 2,62%
LMP 2,18%
Munkáspárt 0,42%
Dr. Trócsányi László
Fidesz-KDNP
Dr. Szájer József
Fidesz-KDNP
Járóka Livia
Fidesz-KDNP
Deutsch Tamás
Fidesz-KDNP
Gyürk András
Fidesz-KDNP
Gál Kinga
Fidesz-KDNP
Hölvényi György
Fidesz-KDNP
Győri Enikő
Fidesz-KDNP
Kósa Ádám
Fidesz-KDNP
Bocskor Andrea
Fidesz-KDNP
Deli Andor
Fidesz-KDNP
Hidvéghi Balázs
Fidesz-KDNP
Tóth Edina
Fidesz-KDNP
Dr. Dobrev Klára
DK
Dr. Molnár Csaba
DK
Rónai Sándor
DK
Ara-Kovács Attila
DK
Dr. Cseh Katalin
Momentum
Donáth Anna Júlia
Momentum
Dr. Tóth Bertalan
MSZP-P
Gyöngyösi Márton
Jobbik
Részletes eredmények