Üzleti tippek

A kkv-k szerint nem alapos az uniós törvénytisztogatás

Bírálja az Európai Bizottság legújabb, „törvényritkítási" kezdeményezését az európai kis- és közepes vállalatok érdekképviseleti szervezete.

Brüsszel igyekszik megszabadulni az elavult felesleges jogszabályoktól, ezért listát állít össze a törölni kívánt direktívákról. A jegyzék szerdára tervezett ismertetését megelőzően a UEAPME, a kis- és közepes vállalatok szervezetének vezetői figyelmeztetnek: a kezdeményezés nem csodaszer, senki ne várja tőle az összes törvénykezési gond megoldását.

Az UEAPME szerint a törölni tervezett törvények jegyzéke jórészt olyan anakronisztikus jogszabályokat tartalmaz, amelyek a napi életben amúgy is rég érvényüket vesztették. Az igazi változáshoz átfogó folyamatra van szükség, amelynek során az érvényben lévő és a gazdasági folyamatokat valóban szabályozó törvényeket is átvizsgálják.

A szerdán nyilvánosságra kerülő jegyzék mintegy 70 jogszabályt tartalmaz, s előzetes információk szerint vannak köztük törvények is (elsősorban a munkaügy területén), amelyek valódi, élő szabályozást helyeznek hatályon kívül.

A Bizottság szándékát egyébként az UEAPME is örömmel fogadta, és szorgalmazza a kezdeményezés kiterjesztését a törvénytervezetekre is.

A Günther Verheugen európai biztos kezdeményezésére született jogi egyszerűsítési folyamat hatékonysága érdekében az UEAPME szerint a törvényalkotás „mentalitásának” megváltoztatására volna szükség uniós és nemzeti szinten egyaránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik