Üzleti tippek

A húsfeldolgozók nem örülnek a gigantikus vágóhídnak

Árháborút hozhat 2007-ben a sertéspiacon, az állami támogatásokból megépülő gigantikus vágóhíd – állítják a húsfeldolgozók, akik a 25 milliárd forintos beruházást feleslegesnek tartják – írja a Világgazdaság.

A 2007–2013 közötti, következő uniós költségvetési időszakban épülhet meg az a magyarországi óriásvágóhíd, amely a beszállító sertéstartók tulajdonában állna – értesült a Világgazdaság.

Az évi 1,5-2 millió hízó leölésére alkalmas üzem 25 milliárd forintos költséggel valósulna meg. A beruházás helyszíne egyelőre ismeretlen. A szakmai szervezetek szerint a gazdák a 4 milliós országos sertéslétszám legalább egyharmadával, 1,3 millió hízóval vennének részt a programban, és a létrehozáshoz anyagi kötelezettséget is vállalnának.

Menczel Lászlóné, a Magyar Húsiparosok Szövetségének titkára elmondta, hogy a beruházás megvalósulása árháborút hozhat. Szerinte indokolatlan belső konkurenciát teremtene a ma működő feldolgozóknak, ezért egyértelműen ellenzik a terveket. A szervezet szerint a termelők a vágóhíddal azt akarják elérni, hogy diktálhassák a felvásárlási árakat, holott a mai árproblémákért nem a húsipari cégek, hanem a piac a felelős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik