Üzleti tippek

Tervezett adómegtakarítások a kkv-szektorban

admin
admin

2005. 09. 23. 15:44

A beterjesztett adótörvényekben ötéves radikális reformot ígért a kormányzat. A kis- és középvállalkozásoknak adómegtakarítási lehetőséget jelent a társasági adó jó előre beharangozott módosítása, amely szakértők szerint azonban nem mindenkinek lesz kedvező. A tételes egészségügyi hozzájárulás eltörlése viszont valóban tehercsökkenést jelent.

A kis- és középvállalkozásokat is érinti a kormány adóreform tervezete, amely egyes cégeknek kedvező lehet, a társasági adó csökkentését azonban nem minden vállalkozás érvényesítheti majd.

A módosító javaslatok szerint több helyen is változik a társasági adó. A kkv szektort leginkább érintő változtatás, hogy 5 millió forintos éves árbevételig mindössze 10 százalék lesz az adó mértéke, és csak az ezt meghaladó részre kell majd a teljes 16 százalékot kifizetni.

Ezzel a lehetőséggel azonban csupán azok a vállalkozások élhetnek, amelyek legalább egy főt foglalkoztatnak, és a cég által a munkavállaló(k) után befizetett nyugdíj és egészségbiztosítási járulék összege személyenként eléri az adott évben meghatározott minimálbér után fizetendő összeg kétszeresét.

A kormány számításai szerint jövőre 65 milliárd forint tehercsökkenést jelent majd a vállalkozásoknak, hogy ez év novemberétől a tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) a módosító javaslat szerint havi 3 450 Ft-ról 1950 Ft-ra csökken, 2006 novemberétől pedig megszűnik.

Az eho-t 1999-ben vezették be, mivel igazságtalanul alacsonynak tartották a munkáltatóknak a társadalombiztosítási alapokhoz való hozzájárulását. Az eho mértéke az elmúlt években is sokat változott: eleinte havi 3 600 forint volt, 2002-re havi 4 500 forintra nőtt, majd a jelenlegi összegre csökkent.

A százalékos eho – melyet az összevont adóalapba tartozó, de a társadalombiztosítási szabályok szerint nem terhelt jövedelmek után kell fizetni – a korábbi tervekkel ellentétben nem változik, marad a 11 százalék.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.