Üzleti tippek

Piacvédelmi intézkedéseket sürgetnek az ingatlanosok

Ha a magyar ingatlanos szakmával kapcsolatos kérdéseket nem szabályozzák, és a szakma nem kap hatékony piacvédelmet, a rohamosan növekvő számú külföldi ingatlanos cégek kiszorítják a magyar társaságokat a piacról - mondta Mireisz Tibor, a magyar ingatlanos cégeket tömörítő Magyar Ingatlan Tanács (MIT) vezetőségi tagja csütörtökön az MTI-nek.

Az utóbbi években rohamosan megnőtt a Magyarországon tevékenykedő külföldi cégek száma, s ezek gyakorlatilag egy egyszerű cégalapítással piacra léphetnek Magyarországon, mivel az ingatlanos (ingatlanközvetítői, ingatlangazdálkodói, értékbecslői) piac működése alapvetően még most is szabályozatlan – jelentette ki a Mireisz Tibor. Elmondta, megbízható statisztikák nem állnak rendelkezésre arról, mekkora a külföldi tulajdonú cégek aránya, de már 70-80 százalék is lehet.

Ennél sokkal jelentősebb probléma a nyolc nagy ingatlanos szervezetet tömörítő Magyar Ingatlan Tanács álláspontja szerint, hogy amíg általános és nem kötelező érvényű szabályok vonatkoznak csupán az ingatlanszakma tagjaira, addig – a sajnálatos piaci tapasztalatok szerint – szabadon garázdálkodhatnak a megfelelő ismeretek, képzettség nélküli s az alapvető etikai normákat figyelmen kívül hagyó ingatlanos cégek.

A MIT szerint az áldatlan állapotok orvoslására a törvény erejű szabályozás lenne megfelelő. Olyan kötelező és egyéni tagságon alapuló kamarai rendszer létrehozása szükséges, mint amilyen az ügyvédek, orvosok esetében évtizedek óta létezik. Ilyen szabályozás mellett az ingatlanpiacon csak megfelelő képzettséggel rendelkező, alapvető etikai normákat betartó ingatlanos szakemberek tevékenykedhetnének, s a törvény erejével a normák számon kérhetők lennének – jelentette ki a MIT szakembere.

A kamara hatékonyan léphetne fel a lakásmaffiával szemben, megtisztítaná a piacot, s a nem megfelelő színvonalú, illetve etikátlan magatartás szankcionálható lenne. Súlyos esetben a szabályok ellen vétőt ki lehetne zárni a kamarából, ami pedig azonos azzal, hogy a továbbiakban nem működhet.

A Magyar Ingatlan Tanács több 10 ezer tagot számlál, tagja az Ingatlan Gazdálkodók Egyesülete (IGE), az Ingatlanosok Magyarországi Érdekképviseleti Egyesülete (IME), a Lakásbérlők Országos Egyesülete (LABE), a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetsége LETESZ), a Magyar Ingatlan Gazdálkodók Szövetsége (MIGSZ), a Miskolci Ingatlanközvetítők Szövetsége (MIKSZ), a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége (MIOSZ), valamint a Társasházi Közös Képviselők Egyesülete (TKKE). A Magyar Ingatlan Tanács a közelmúltban írt alá együttműködési szerződést az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatallal (OLÉH).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik