Üzleti tippek

Az együttműködést és az innováció támogatja az EU

Meghatározta az Európai Bizottság szerdán a kutatás és fejlesztés 2007-2013 közötti támogatását érintő új európai uniós programra vonatkozó javaslatának részleteit.

Mint az EU végrehajtó testülete brüsszeli közleményében jelezte, a hetedik keretprogramként is ismert javaslat négy fő elemből áll: ezek az együttműködés, ötletek, emberek és kapacitás. Az együttműködés fejezet célja vezető pozíció megszerzése a kulcsfontosságú tudományos és technológiai területeken az egyetemek, ipari ágazatok, kutatóközpontok és hatóságok közötti együttműködés támogatásával. Az ötletek fejezettel létrejön egy Európai Kutatási Tanács, az igazán kreatív tudósokat, mérnököket és akadémikusokat támogató páneurópai mechanizmus. Az emberek fejezettel az EU ösztönözni fogja az embereket, hogy kutatási karriert kezdjenek és folytassanak, bátorítani fogja a kutatókat, hogy Európában maradjanak, valamint a legjobbakat Európába fogja vonzani. A kapacitások részprogram pedig növelni igyekszik a kutatási és innovációs kapacitást az unióban.

Európának szilárd keretekre van szüksége a 2007-től kezdődő kutatásaihoz – mondta Janez Potočnik, a bizottság tudományos és kutatási felelőse. “Javaslatunk célja, hogy biztosítsa azt, amire Európának jövőjéhez szüksége van. Ami jelenleg fontos, hogy elegendő támogatás kerüljön kiosztásra annak érdekében, hogy e projekt elérje Európa nagyobb versenyképességének és polgárai jobb életminőségének a célját. A bizottság megtesz minden tőle telhető lépést annak biztosítása érdekében, hogy készen álljunk a programok végrehajtására, amint a jogalkotási folyamat befejeződik.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik