Üzleti tippek

Csökkenti kezességvállalási díját az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány

Átlagosan 20 százalékkal csökkenti az agrárhitelek - a piaci díjon kívüli - kezességvállalási díját október 1-jétől az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány - tájékoztatta szerdán az MTI-t Ulrich Anikó, az alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az alapítvány így kívánt alkalmazkodni a pénzpiacon kialakult jelenlegi helyzethez. A csökkentett díjak a felvett hitelösszeg 0,5-1,8 százalékát teszik ki. Ez korábban 0,25-2,6 százalék között mozgott – mondta az ügyvezető igazgató.

Az ügyvezető szerint: egyszerűbbé, áttekinthetőbbé válik az alkalmazott rendszer azáltal is, hogy a hitel nagyságától függő korábbi hat díjsáv helyett a későbbiekben már csak három díjsávot alkalmaznak. Egymillió forint összegig pedig úgy mint eddig, futamidőtől függetlenül továbbra is ezer forint lesz a kezességvállalás díja.

Az alapítvány elemzői szerint a rendszer egyszerűsítése és a hitelgarancia díjak mérséklése elsősorban a kis- és közepes agrárvállalkozásokra, valamint a vidékfejlesztési projektekre lesz élénkítő hatással.

Az ügyvezető igazgató ugyanakkor emlékeztetett arra: a garanciadíj csökkentése nem vonatkozik a korábban jogszabályi szinten szabályozott hitelek – így például a tőkepótló hitel, vagy az agrár Európa hitel – garanciadíjaira.

Az Agrár-Vállalkozási hitelgarancia Alapítvány 2004-ben több mint 93 milliárd forint garantált hitelhez nyújtott készfizető kezességet. Az idén a tervek szerint mintegy 60 milliárd forint garantálását tervezik az alapítványnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik