Üzleti tippek

Uniós agrárvita a világkereskedelmi fellépésről és a cukorpiaci árakról

Nem tartotta eléggé határozottnak az Európai Unió több tagországa hétfőn azt a nemzetközi agrárkereskedelmi tárgyalási stratégiát, amelyet az Európai Bizottság a tagállamok nevében folytat a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretei között, miközben fejlődő országok mezőgazdasági miniszterei azt kérték Brüsszelben, hogy az EU vizsgálja felül a garantált cukorár csökkentésére vonatkozó terveit.

Az uniós tagok mezőgazdasági miniszterei hétfőn kezdődöttkétnapos találkozójukon elsősorban nemzetközi kereskedelmi kérdésekkel foglalkoztak. Több nagy agrárország bírálta az EU végrehajtó szervét, hogy nem képviseli kellő eréllyel az unió érdekeit olyan kérdésekben, mint például a vámilletékek vagy az exporttámogatások témája. Úgy vélték, a testületnek jobban el kellene fogadtatnia az uniós agrárpolitikát – különösen annak megreformált változatát – a nemzetközi színtéren.

Mariann Fischer Boel, az Európai Bizottság agrárkérdésekért felelős tagja ugyanakkor uniós közlés szerint visszautasította ezeket a bírálatokat. Leszögezte, hogy például a múlt héten az Egyesült Államokban folytatott tárgyalásokon semmiféle engedményt nem tettek amerikai partnereiknek.

A miniszterek találkoztak a fejlődő országból érkezett kollégáikkal. Ezek egyebek között azt sürgették, hogy az unió ne szakítson radikális formában a garantált cukorpiaci árakkal, mert ezek számukra is biztos bevételi forrást jelentenek. Az unión belül jelenleg folyik a cukorreform vitája, és ebben egyelőre igen erős lobbi – mások mellett Magyarország – áll szemben az uniós tervekkel, amelyek az árak és támogatások jelentős csökkentésére vonatkoznak.

Brüsszeli illetékesek hétfőn azt is jelezték, az Európai Bizottság nem tervezi a gabonafelvásárlási és -raktározási szabályok módosítását, elégedett a jelenleg működő rendszerrel, jóllehet több új tagországtól kapott kéréseket arra vonatkozóan, hogy tegye rugalmasabbá az intervenció szabályait. A bizottság nem támogatja a minőség csökkenését, és ezzel még több gabona felhalmozódását, és a tagországok nem számíthatnak rugalmasabb intervenciós szabályokra – közölte állítólag az EU biztosa.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73868721, A korm·ny ˙jabb plak·tkamp·nyt indÌtott 2019. febru·rban "÷nnek is joga van tudni, mire kÈsz¸l Br¸sszel!" felirattal, Soros gyˆrgy Ès Jean-Claude Juncker arckÈpÈvel., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.