Üzleti tippek

Óriási ugrás a regisztrációs adóban

A kormány és a pénzügyi vezetés hétfőn beterjesztette az adótörvények 2006-ra tervezett változtatásait. Óriásit emelkedik a regisztrációs adó.

A forgalmi adó mértékében bejelentett 5 százalékpontos változás jelentős árcsökkenéshez vezet majd – állítják kormányzati források. Azonban nem szabad ennyire forrón enni a kását. Az áfacsökkentésből eredő bevételkiesét az állam néhol kompenzálja.


Hol is?


Az áfacsökkentésből eredő érvágást egyrészt a jövedéki termékek adójának emelésével mérsékli a kormány. Így az 5 százalékos csökkentést kompenzálandó emelkedik az alkohol tartalmú italok adója. Ez alól kivételt csak a bor jelent, amelynek a jövedéki adója januártól 0 forint.


A cigaretták is megisszák az áfakulcs csökkentésének levét. A jövedéki adóban kompenzálják az 5 százalékos áfacsökkentést, és ezt további 7,5 százalékponttal meg is fejelik. Emelkedik a pipadohány és a finomra vágott dohány jövedéki adója is, 4 százalékponttal.



Óriási ugrás a regisztrációs adóban 1

Nagyításhoz kattintson a táblára!

Hatalmas emelés


Az áfacsökkentést is kompenzálandó emelkedik jövőre a gépkocsik regisztrációs adója. Az emelés itt a legnagyobb, és nem csak az áfacsökkentést kompenzálja.


A törvény melléklete szerint az Ottó-motoros személygépkocsik esetében 1100 köbcentiméterig, a dízel-motorosoknál 1300 köbcentiméterig, az 5-ös vagy annál jobb környezetvédelmi besorolás esetén a regisztrációs adó 178 ezer forint lesz, míg az 5-ösnél rosszabb besorolásúaknál 211 ezer forint. Ugyanezek a tételek az Ottó-motoros személygépkocsiknál 1100 és 1400 köbcentiméter között 263 ezer forint, illetve dízel autóknál 317 ezer forint. A legmagasabb tétel a 3 ezer köbcentiméter felett a benzinüzeműeknél és 3,5 ezer köbcentiméter felett a dízelüzeműeknél 2,323 millió, illetve 2,980 millió forint. Részletek a táblázatokban.



Óriási ugrás a regisztrációs adóban 2

Nagyításhoz kattintson a táblára!

A módosítás szerint az áfa fizetésére nem kötelezett személyek által a közösség területéről behozott gépjárműveknél az a személy köteles megfizetni a regisztrációs adót, akinek a nevére a forgalomba helyezést kezdeményezik. Ugyancsak a magánimportot érinti, hogy az ott alkalmazandó 1,25-ös szorzót az áfa mértékének csökkenésével egyező mértékben, 1,2-re mérséklik. A gépjárművek átalakítása esetében, ha negatív adókülönbözet keletkezik, a javaslat lehetővé teszi a korábban ténylegesen megfizetett regisztrációs adó és az új állapotnak megfelelő adótétel közötti különbség visszatérítését, ami azonban nem haladhatja meg a ténylegesen megfizetett adó és az újonnan megállapított adó különbözetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik