Üzleti tippek

Új uniós kisvállalkozói politikáról tartottak konferenciát Brüsszelben

Új kis- és középvállalkozói politika a növekedésért és a munkahelyekért címmel rendeztek konferenciát hétfőn Brüsszelben, amelyen Vladimír Spidla foglalkoztatásügyi és Günter Verheugen ipari és vállalkozási európai biztos bejelentették, hogy októberben az Európai Bizottság új kis- és közepes vállalkozási stratégiai dokumentumot tesz közzé.

Az új dokumentum három prioritást határoz meg. Eszerint az Európai Unió elő szeretné segíteni az innováció fejlődését az érintett cégcsoportnál, igyekszik megkönnyíteni, hogy hozzájuthassanak pénzügyi forrásokhoz, és külön figyelmet szentel annak, hogy a kis- és középvállalkozások minél jobban megismerjék és megértsék az európai joganyagokat, kihasználhassák a bennük rejlő lehetőségeket, és tisztában legyenek a rájuk kötelező előírásokkal.

A konferencián részt vett Herczog Edit (MSZP) magyar EP-képviselő, az Európai Parlament kis- és közepes vállalkozásokkal foglalkozó munkacsoportjának alapító alelnöke. Közleményében a képviselő asszony emlékeztetett arra, hogy javaslatára az EP ipari bizottsága múlt kedden a vegyi anyagok szabályozási reformja (REACH) kapcsán éppen ilyen intézkedést írt elő: az új rendelet végrehajtásához a felelős ügynökség hatósági feladatain túl széles körű támogató és segítő szolgáltatást (“online helpdesk”) is köteleses nyújtani a kisvállalkozásoknak.

Az Európai Parlament tevékenységében központi kérdést képeznek a kis- és közepes vállalkozások. Herczog Edit leszögezte, örömmel tapasztalja, hogy a kisvállalkozói munkacsoport a különböző frakcióközi EP-testületek közül nemcsak a legnépszerűbb, de az egyik legaktívabb is. Komoly sikerként értékelte, hogy mindössze hat hónap tevékenysége alatt a csoport olyan intézménnyé nőtte ki magát, amely magas szintű rendezvények egész sorát szervezi, és lehetőséget biztosít arra, hogy a kis és közepes vállalkozók személyesen eljussanak az európai döntéshozókhoz.

A program szellemében a magyar képviselő kedden elnököl az EP-ben a Kis- és közepes vállalkozások és a biodiverzitás című konferencián. A rendezvényen az előadók között az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és az Európai Bizottság szakemberei mellett szerepel Lévai Ferenc Fejér megyei vállalkozó, akinek hazai sikere ezáltal nemzetközi nyilvánosságot is nyer – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik