Üzleti tippek

Megérkezett a luxusadó

A kormány előterjesztette a 2006-os adótörvényeket. Gyurcsány Ferenc a Parlamentben ismertette a kormány adópolitikáját, az ekho és az ingatlanadó részleteit.

Kampányízű kiabálás és feszültség


Tisztelt képviselőtársaim, fejezzék be az üvöltözést! – mondta Szili Katalin házelnök a Fidesz néhány képviselőjének, miután nem adott szót Pokorni Zoltán és Varga Mihály fideszes frakcióvezető-helyetteseknek. Az Országgyűlés elnöke közölte: a miniszterelnöki expozéra adott válaszokra kormányfői viszontválasz következik, de erre a frakciók már nem reagálhattak. A Fidesz képviselői viszont személyes megtámadtatás okán kértek szót, a házelnök viszont úgy látta, ilyesmi nem történt. Az ügyrendi vitát az ellenzéki képviselők többször félbeszakították kiabálásukkal.

A kormány beterjesztette az adótörvényeket, ennek okán Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országgyűlés előtt ismertette a kormány adópolitikáját, bár az adótörvényekről sok konkrétumot nem árult el.


A személyi jövedelemadó-rendszer változása az átlagos jövedelműek számára jövőre kevesebb mint 19 forint adóterhelést jelent minden száz forint megkeresett jövedelemből, ez csökkenés a korábbi 21 forinthoz képest – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben. Az idén a munkavállalók átlagos jövedelme – Gyurcsány szerint – 156 ezer forint volt.


Az adóreform biztonságot és kiszámíthatóságot teremt az adórendszerben a következő öt évre. Nincs olyan adónem, amely ne alakulna át, ennek köszönhetően a jelenleg 38 százalékos átlagos adóterhelés kevesebb mint 35 százalékra csökken – mondta Gyurcsány Ferenc. Szavai szerint az átalakuló adórendszer nagyobb és több hozzájárulást igényel a magasabb jövedelemmel rendelkezőktől, annak érdekében, hogy “több felelősséget vállalhassunk azokért, ahol több a szükség”.


Luxus az ingatlan


Külön előterjesztésben nyújtotta be a luxusadónak nevezett ingatlanadó tervezetét a kormány. Ez a 100 millió forintot meghaladó forgalmi értékű ingatlanok, 100 millió forint fölé eső részének 0,5 százaléka. Az eddigiekkel szemben újdonság, hogy a törvényben meghatározták a lakások négyzetméterárát.


Az ingatlan értékét a fekvése szerinti települési önkormányzat a törvénytervezethez csatolt mellékletben meghatározott forgalmi értékhatárok keretei között – a helyben kialakult ingatlanforgalomra és értékviszonyokra figyelemmel – határozza meg. A települési, településrészi átlagértékeket és az értékövezeteket az önkormányzat a rendeletalkotás évében kialakult értékviszonyokra figyelemmel két adóévre határozza meg.


Ha a település egyes részein jelentősen eltérő értékviszonyok alakultak ki, az önkormányzat értékövezeteket jelöl ki és az így elkülönített értékövezetekben településrészi átlagértékeket állapít meg ingatlanfajtánként. Ha a településen kialakult értékviszonyok lakásonként, üdülőnként eltérő értékövezetek kialakítását teszik szükségessé, akkor az önkormányzat lakóingatlan-fajtánként állapíthatja meg az értékövezeteket, ilyenkor az értékövezetekre állapítja meg a településrészi átlagértéket.


Ekhózhat az evás


Előterjesztették az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvénytervezetet. A korábbi kiszivárogtatások, valamint közleményekben közölteknél több szakmát neveztek ekho-képesnek. Ezek közül a 5349-es FEOR számú – egyéb kulturális, sport-, szórakoztatási szolgáltatási foglalkozás – tarthat igényt érdeklődésre. Szakemberek szerint ugyanis ez támadási felület az ekhót ellenzők számára.


További könnyítés, hogy ekhózhat az egyszerűsített vállalkozói adót fizető egyéni vállalkozó.


Az előzetes elképzeléseknek megfelelően az ekho éves határa 25 millió forint.


Annak mértéke pedig összesen 35 százalék. Ebből 15 százalékot a mgánszemély, 20 százalékot pedig a kifizető fizet meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik