Üzleti tippek

Kartell, vesztegetés és szakszerűtlenség a hazai tendereken

Az évi csaknem négyezer közbeszerzési eljárásnak csak tíz százaléka lehet szabályos. A vesztegetés, a kartellek, és a szakszerűtlenség is meghatározó – derült ki a Napi Gazdaság összeállításából.

Várday György közbeszerzési szakértő szerint a tenderek mintegy 10 százaléka lehet tiszta, a korrupció és a kartell a közbeszerzések több mint a felében lehet jelen, a fennmaradó rész pedig szakszerűtlen. A szakértő úgy véli, hogy csak egy új generáció felnövésével, negyven-ötven év múlva érvényesülhetne Magyarországon a tiszta verseny. Várdai nem tartja elképzelhetetlennek, hogy jövőre több, támogatást elnyert magyarországi szervezettől is visszaveszik a dotációt.

Velikovszky László, az EU Közbeszerzési Koordinációs és Szabályossági Egység (EKKE) vezetője úgy véli, hogy az uniós pénzek felhasználásának szabálytalanságára általában fényt derítenek a magyar hatóságok, az intézményrendszerben ugyanis rengeteg ellenőrzési pont van.A szabálytalanságot a kifizető hatóságok és az EU a szerződés megsemmisítésével vagy bírsággal is szankcionálhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik