Üzleti tippek

Kartell, vesztegetés és szakszerűtlenség a hazai tendereken

admin
admin

2005. 09. 19. 09:34

Az évi csaknem négyezer közbeszerzési eljárásnak csak tíz százaléka lehet szabályos. A vesztegetés, a kartellek, és a szakszerűtlenség is meghatározó – derült ki a Napi Gazdaság összeállításából.

Várday György közbeszerzési szakértő szerint a tenderek mintegy 10 százaléka lehet tiszta, a korrupció és a kartell a közbeszerzések több mint a felében lehet jelen, a fennmaradó rész pedig szakszerűtlen. A szakértő úgy véli, hogy csak egy új generáció felnövésével, negyven-ötven év múlva érvényesülhetne Magyarországon a tiszta verseny. Várdai nem tartja elképzelhetetlennek, hogy jövőre több, támogatást elnyert magyarországi szervezettől is visszaveszik a dotációt.

Velikovszky László, az EU Közbeszerzési Koordinációs és Szabályossági Egység (EKKE) vezetője úgy véli, hogy az uniós pénzek felhasználásának szabálytalanságára általában fényt derítenek a magyar hatóságok, az intézményrendszerben ugyanis rengeteg ellenőrzési pont van.A szabálytalanságot a kifizető hatóságok és az EU a szerződés megsemmisítésével vagy bírsággal is szankcionálhatja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.