Üzleti tippek

Kartell, vesztegetés és szakszerűtlenség a hazai tendereken

admin

2005. 09. 19. 09:34

Az évi csaknem négyezer közbeszerzési eljárásnak csak tíz százaléka lehet szabályos. A vesztegetés, a kartellek, és a szakszerűtlenség is meghatározó – derült ki a Napi Gazdaság összeállításából.

Várday György közbeszerzési szakértő szerint a tenderek mintegy 10 százaléka lehet tiszta, a korrupció és a kartell a közbeszerzések több mint a felében lehet jelen, a fennmaradó rész pedig szakszerűtlen. A szakértő úgy véli, hogy csak egy új generáció felnövésével, negyven-ötven év múlva érvényesülhetne Magyarországon a tiszta verseny. Várdai nem tartja elképzelhetetlennek, hogy jövőre több, támogatást elnyert magyarországi szervezettől is visszaveszik a dotációt.

Velikovszky László, az EU Közbeszerzési Koordinációs és Szabályossági Egység (EKKE) vezetője úgy véli, hogy az uniós pénzek felhasználásának szabálytalanságára általában fényt derítenek a magyar hatóságok, az intézményrendszerben ugyanis rengeteg ellenőrzési pont van.A szabálytalanságot a kifizető hatóságok és az EU a szerződés megsemmisítésével vagy bírsággal is szankcionálhatja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.