Üzleti tippek

Újra pörög a mikrohitel

Fontos, hogy a magyar kis- és középvállalkozások eredményesek legyenek az egyre élesedő piaci versenyben, így ennek elősegítésére kedvező, stabil, kiszámítható működési környezet megteremtésére, valamint a szektor pénzhez jutásának megkönnyítésére van szükség - többek között erről is beszéltek az Ipartestületek Országos Szövetsége és a gazdasági tárca mőlt heti közös sajtótájékoztatóján.

A kis- és középvállalkozások hitelállománya az elmúlt időszakban igencsak megnőtt: az 1999-ben tapasztalt 460 milliárd forintról tavaly már elérte 2,2 ezer milliárd forintot. Ezen szektor részesedése a teljes vállalkozói hitelállományból pedig 19,3 százalékról 48,2 százalékra emelkedett.

A mikrovállalkozások finanszírozásának egyik sikeres programjaként említették a mikrohitelt, amely az év elején történt fazonírozás után – a hitel felső összeghatárát 3-ról 5 millió forintra emelték, a futamidőt 5 évre növelték, s a forgóeszköz-finanszírozás bővült – a felmérések szerint újra igen keresett a vállalkozók körében. Idén ugyanis már 925 kérelem érkezett 3,77 milliárd forint összegről, s ebből 3,11 milliárd forint hitel kapott eddig pozitív elbírálást, 568 ügyfél 2,13 milliárd forint hitelt vehetett fel szemben a tavalyi év egészében folyósított 1,4 milliárddal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik