Üzleti tippek

Online naplókban keres a Google

Újabb szolgáltatással keresi a felhasználók kegyeit a népszerű internetes böngészőt üzemeltető cég. A vállalat ezúttal egy az online naplókban (blogokban) keresést lehetővé tévő programot fejlesztett ki.

A blogok száma napról napra nő. Napjainkban az online naplók számítanak a világháló egyik legdinamikusabban fejlődő területének. Ma már divat lett blogot vezetni és a naplóírók között egyaránt megtalálhatók a közismert személyiségek – például színészek vagy politikusok – éppúgy, mint egyszerű felhasználók. A Google Blog Search névre keresztelt szolgáltatás ma estétől érhető el hivatalosan is. A szolgáltatás minden olyan internetes naplóban kutatni tud, amelyek a tartalmukat az úgynevezett RSS formátumban is elérhetővé teszik. A találatokat – a hagyományos Google-hoz hasonlóan – ez az alkalmazás is kilistázza.

Az új szolgáltatásnak azonban meg kell majd küzdenie a konkurenciával. Csak a Technorati – amely jelenleg a világ legnagyobb blogkeresőjének számít – körülbelül 16,5 millió blogban képes egy adott szó vagy fogalom utáni keresésre. David Sifry, a cég alapítója szerint gyakorlatilag folyamatos lemaradásban vannak, hiszen elméletileg másodpercenként egy újabb bloggal bővül az internet, sőt a következő öt hónapban az internetes naplók száma megduplázódhat és ezt a tempót szinte lehetetlen követni.

A Technorati mellett szintén a blogkeresők táborát gyarapítja a Feedster, a Blogpulse és az Icerocket is. Ettől függetlenül még nem beszélhetünk nagy piacról, hiszen az érdeklődés a blogkeresők iránt jelenleg meglehetősen kicsi. Amíg a Technorati idén júliusban – a Nielsen/Netratings piackutató cég adatai szerint – 642 ezer látogatót regisztrált, addig ugyanebben az időszakban a Google ennek százszorosával büszkélkedhetett.

Ugyanakkor nagy előnyt jelenthet a Google Blog Search javára, hogy 35 nyelven, köztük angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul, portugálul, kínaiul, koreaiul, arabul, japánul és – külön örömünkre – magyarul is tud keresni. Ugyanezt a konkurens oldalak nem mondhatják el magukról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik