Üzleti tippek

MINOR megoldások a Paksi Atomerőmű informatikai kockázatainak csökkentésére

2005. szeptember 15. – Befejeződött a Paksi Atomerőmű Rt. üzleti környezetét kiszolgáló szervereinek felmérése, amelyet az informatikai piac meghatározó szereplője, a MINOR Rendszerház Rt. végzett el. A MINOR az erőmű inform

A teljes projekt a Symantec Brigthmail Antispam bevezetésével kezdődött 2005 áprilisában, és az üzleti környezet mérésével befejeződött 2005 szeptember elején. A projekt nettó értéke szolgáltatással együtt több tízmillió forint volt. Az átállás során az erőmű zökkenőmentesen működött.
A projekt fókusza egyrészről a kéretlen levelek szűrésének megalapozása, másrészről az üzleti alkalmazásokat kiszolgáló informatikai környezet nem megfelelő állapotából fakadó informatikai és üzleti kockázatok felmérése, és csökkentése volt.

A kockázatcsökkentés részeként a MINOR az atomerőműnek értékesített NetRecon és Enterprise Security Manager nevű szoftverrel az állapotfelmérés szakaszában a hálózat adott pontjáról felfedezhető hibákat tárta fel. A feltárt hibák súlyosságuk szerinti kategorizálását a két cég szakemberei közösen végezték.

Az üzleti alkalmazás környezet ISO17799 felügyeleti irányelveknek való megfeleltetését a Symantec Enterprise Security Manager (ESM) termékének bevezetésével oldotta meg a MINOR. Az ESM segítségével mérhetővé vált a HP-UX és Oracle, illetve Windows 2003 és MSSQL környezet. A becsomagolt mérések segítségével naprakész követelményrendszereknek és biztonsági trendeknek feleltetheti meg az atomerőmű gépeinek állapotát. A termék bevezetését és a mérések elvégzését, illetve a kiértékelést követően a MINOR átadta a termék használatával kapcsolatos tudását az Atomerőműnek, így az a későbbiekben akár hetente, havonta megismételheti a különböző irányelveknek és belső szabályoknak való megfelelés vizsgálatát. Az ESM az ISO17799 mellett képes más irányelveknek való megfelelőség, a Paksi Atomerőmű által összeállított követelményrendszer ellenőrzésére.
A projekt folytatása lehet a közeljövőben az ESM más szerverekre történő kiterjesztése és a vállalat biztonsági állapotának szabványokon alapuló mérése és szinten tartása.

A MINOR Rendszerház Rt. elkötelezett partnere a Symantec-nek. Informatikai biztonsági, kockázatcsökkentési és kezelési kínálata számos eleme a Symantec megoldásai közül kerül ki. A két cég kapcsolata több mint három éves múltra tekint vissza, amely során a MINOR Rt. jelentősen növelte biztonsági megoldásainak forgalmát.

###
A MINOR Rendszerház Rt-ről (www.minor.hu)
Az informatikai piacon mértékadónak számító MINOR Rendszerház Rt. 1989-ben alakult. A mára 85 fős vállalkozássá fejlődött cég a számítástechnikai rendszerintegrátorok élvonalába tartozik. A cég üzleti tevékenységi köre a szaktanácsadástól, a tervezésen, szoftver és hardverfejlesztésen és installáláson, valamint a különböző rendszerek integrálásán át a szerviz szolgáltatásig igen széles spektrumot fed le. Kiemelkedő a magas hozzáadott érték tartalmú szolgáltatások aránya. Formatervezési Nívó és Magyar Minőség Díjas saját fejlesztésű és gyártású ügyfélirányító rendszerükkel, információs termináljaikkal mind a hazai, mind az export piacon kiemelkedő sikereket értek el, utóbbi termékükkel hazánkban piacvezetők. ISO 9001:2000 és NATO beszállítói minősítéssel rendelkeznek, beszállítóiknál a legmagasabb partneri fokozat elérést tűzték ki célul – így pl. a HP Business és Service, a Microsoft Gold partnerei évek óta.

További információ: Steidl Judit marketingigazgató, MINOR Csoport (tel.: 436-30-21. E-mail: a JSteidl@minor.hu )

Ajánlott videó

Olvasói sztorik