Üzleti tippek

A kkv-k fejlesztési kedvezményei

A kis-, közép, és mikrovállalkozások külső finanszírozásában 1999. és 2004. között kialakult folyamatok eredményeként a kis- és középvállalkozások hitelállománya 460 milliárd forintról 2200 milliárd forint emelkedett.

A szektor részesedése a teljes vállalkozói hitelállományból az 1999-es 19,3 százalékról 2004. végére 48,2 százalék-ra nőtt. Ezen folyamatokat a gazdasági tárca a maga eszközeivel ösztönözni kívánja, olyan területeken, ahol a piac a saját eszközeivel nem tudja kielégítően megoldani a szektor finanszírozását.

Ilyen, kifejezetten a mikrovállalkozások számára elérhető konstrukció a Mikrohitel Program. A Mikrohitel feltételrendszerében történt, 2005. február 8-án bejelentett változtatások (a hitel felső összeghatárának 3-ról 5 millió forintra emelése, a futamidő 5 évre növelése, a forgóeszköz-finanszírozhatóság kibővítése, illetve az előfinanszírozás bevezetése) következtében jelentősen megnőtt a mikrohitel iránti érdeklődés és a hitelfolyósítás.

2005-ben 925 darab kérelem érkezett be 3,77 milliárd forint összegben, ennek több mint 80 százalékáról (792 darab, 3,11 milliárd forint összegű hitelkérelemről) született pozitív döntés. 2005-ben ezidáig 568 ügyfél kapott 2,13 milliárd forint összegű hitelt – szemben a 2004. év egészében folyósított 1,4 milliárd forinttal (646 ügyfél).
2005. nyarán a „Sikeres Magyarországért” Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram keretében meghirdetett Mikrohitel Plusz Program szintén a mikro- kis- és középvállalkozásokat célozza. A konstrukció szeptembertől elérhetővé vált.

A 2002. őszén elindított Széchenyi Kártya Program célja, hogy a mikro- és kisvállalkozásoknak gyorsan és egyszerűen hozzáférhető, szabad felhasználású, rövid lejáratú hitelt biztosítson. A kártya révén a vállalkozások maximum 10 millió forint összegben egyszerűsített eljárással szabad felhasználású, likviditási problémákat kezelő hitelhez juthatnak. Az indítástól 2005. szeptember 9-ig 40 455 darab kártya került átadásra, ami összesen 165 milliárd forint hitelkeret megnyílását eredményezte. Jelenleg 22 441 darab Széchenyi Kártya van forgalomban.

2005-ben a GVOP keretében EU társfinanszírozással, kifejezetten a kis- és középvállalkozások részére meghirdetett pályázati felhívásokra mostanáig több mint 7100 darab pályázatot fogadott be a Közreműködő Szervezet, melyek összes támogatási igénye 48,8 milliárd forint volt. A beérkezett pályázatok elbírálása folyamatosan zajlik. Eddig összesen 4036 pályázat, több mint 24 milliárd forint összegű támogatásáról született döntés, amely már most meghaladja a 2004. évi eredményeket.

Az unió társfinanszírozásával meghirdetett felhívások mellett tisztán nemzeti forrásból is hirdetett pályázatokat a GKM a kis- és középvállalkozások részére. Ezek közül a vállalkozások interneten való megjelenését, és a roma vállalkozások fejlődését szolgáló felhívás a legnépszerűbb. Ez utóbbi beadási határideje már lejárt, a program sikeresen lezárult. Az interneten való megjelenést elősegítő pályázat továbbra is nyitva áll a vállalkozások számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik