Üzleti tippek

OEP: 138 milliós jogosulatlan táppénzkifizetés

Azok számára, akik munkavállalás előtt nem vettek részt egészségügyi vizsgálaton a jelenlegi jogszabályok szerint nem állapíthat meg táppénzt az egészségbiztosító. Ehhez hasonló szabályok megsértése miatt 138 millió forintot kell fizetnie mintegy 35 foglalkoztatónak.

Az általánostól eltérő összegű pénzbeli ellátásban részesülők jogosultságát ellenőrizte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az ötven vizsgált személy az átlagosnál jóval magasabb pénzbeli ellátásban – például táppénzben vagy gyermekgondozási díjban – részesült, ez napi 30 ezer forinttól 180 ezer forintig terjedő összeget jelentett.

Az ellenőrzés során az ellátott jogosultságát vizsgálták, azaz a biztosítási jogviszony alapjául munkaszerződések tartalmi és formai elemeit, a jövedelem megállapítását valamint a bejelentési kötelezettség teljesülését.

A munkaszerződésekben talált hiányosságok – hiányzó magyar nyelvű dokumentum, hiányos szerződés – mellett a legtöbb szabálytalanságot a jövedelmek megállapításakor tapasztalták. A pénzbeli ellátás megállapítása során ugyanis csak az az összeg számít jövedelemnek, amely rendszeres, azaz ami után járulékot fizet a munkavállaló. Akadt olyan munkavállaló, akinek a végkielégítését is rendszeres jövedelemként tüntették fel, azaz ezután is megkapta az annak 60 vagy 70 százalékában megállapított táppénzt – derült ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által tartott tájékoztatón.

A jelenleg érvényes jogszabályok szerint a munkába állás előtt a munkavállalónak egészségügyi vizsgálaton kell részt vennie annak érdekében, hogy megállapítsák, képes elvégezni a szerződésben megfogalmazott feladatot. Ha a foglalkoztató ezt az ellenőrzést nem kéri, nem végezteti el, akkor nem tudja igazolni, hogy a munkavállaló valamikor is képes volt ellátni a feladatát, azaz nem állhatott munkába, így betegség esetén nincs kieső keresete, azaz nem jár számára a táppénz.

Az ellenőrzések során találtak – vélhetően fiktív – munkaszerződést is, erről, valamint a járulékokkal történő visszaélésekről az egészségbiztosító tájékoztatja az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot, szükség esetén pedig az adóhatóságot.
Jogalap nélkül így összesen 138 millió forintot fizetett ki az egészségbiztosító, ezt az összeget, valamint ennek kamatait a foglalkoztatóknak kell megfizetnie – hangzott el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik