Üzleti tippek

Négy ajánlat a BKV e-jegy tenderén

A hétfő délelőtt 10 órás határidőre mind a négy pályázó benyújtotta a Budapesti Közlekedési Részvénytársaság (BKV) tervezett elektronikus jegy- és bérletrendszerére (Elektra) vonatkozó ajánlatát – tudta meg a Világgazdaság.

Koós Andrástól, az Elektra Budapest projektigazgatója elmondta, hogy a pályázati anyagok feldolgozását követően szeptember 22-től kezdik meg a tárgyalásokat a közlekedési vállalat képviselői.

A beérkezett ajánlatok a beruházásra és a tízéves üzemeltetésre 67 és 84 milliárd forint közötti összegeket tartalmaznak. Ezek az árak magukban foglalják a beruházott tőke után fizetendő kamatokat, az üzemeltetés tíz éve alatt felmerülő üzemeltetési, karbantartási és felújítási költségeket. A nettó beruházási költségek a jelenlegi ajánlatokban 5,5–21,5 milliárd forint között vannak – mondta el Koós András.

A budapesti tömegközlekedést alapjaiban megváltoztató elektronikus jegy- és bérletrendszer bevezetésére esélyes négy pályázó az EDS Magyarország Kft., a Sagem Magyarország Kft., a MÁV Informatikai Kft. és a T-Systems. Az elképzelések szerint a nyertes pályázó kiépíti a rendszert, majd 10 évig üzemelteti azt, amiért a BKV rendelkezésre állási díjat fizet, így törleszti a vállalkozónak a beruházás és az üzemeltetés költségeit. Ezt követően a rendszer a BKV tulajdona lesz.

Elsőként a földalattin találkozhatnak majd az utasok az új rendszerrel, az elképzelések szerint 2006 májusától. A következő lépés a 2-es és 3-as metró rendszerének kiépítése, ez 2006. november végére várható. Ezután a HÉV-vonalak kerülnek sorra, itt az eredeti elképzelések szerint 2007. május 31-én lépne életbe az új rend, míg a BKV többi felszíni járművén 2007. december végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik