Üzleti tippek

Indonéziába megy a Sulinet program

Egy Magyarország által nyújtott 18 millió dolláros exporthitel segítségével hazai vállalkozók Indonéziában is megvalósítják a Sulinet programot – tudta meg a FigyelőNet.

Szekfű Balázs, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnökségi tagja a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy a kormány nyári távol-keleti útján sikerült megállapodniuk az indonéz kabinettel, hogy magyar vállalkozók indíthatják el a Sulinetet alapul vevő kísérleti programot a Batam-szigeten. A szigetet amúgy indonéz technológiai központként, és az új, korszerű technológiák inkubátoraként tartják számon. A konstrukció lényege, hogy Magyarország 18 millió dolláros kedvezményes exporthitelt biztosít Indonéziának, amelyből a távol-keleti ország finanszírozhatja a beszerzéseket.

Szekfű – aki a Magyar-Indonéz Üzleti Tanács elnöke is – elmondta, hogy a Batam-szigeti program az első, kísérleti jellegű projekt lesz, amely az említett 18 millió dollár 20-25 százalékát emésztheti fel. A Batam-szigeten közel 100 iskolában valósulhat majd meg a Magyarországon már ismert, iskolákon alapuló informatikai fejlesztés. A tervezett program révén a helyi diákok az interneten keresztül is hozzáférhetnek majd tananyaghoz, és az ismeretek az internetes hálózat révén könnyebben eljuthatnak a távolabb fekvő iskolákba. Reményeik szerint a Sulinet „exportálása” sikeres lesz, így egész Indonéziára kiterjed majd a kezdeményezés. Sőt, Szekfű jelezte, hogy már Vietnamból is érdeklődnek a Sulinet iránt.

A Sulinet program telepítése igen összetett projektnek számít – közölte Szekfű -, van telekommunikációs, hardver és szoftver valamint jelentős tartalom része is, így több hazai vállalat részesülhet az üzletből. Az IVSZ igazgatójának tájékoztatása szerint még hétfőn ismertetik a felhívás pontos részleteit, és első lépésben várják a hazai vállalkozások érdeklődését (jelentkezni az

Ajánlott videó

Olvasói sztorik