Üzleti tippek

Nem kárpótolják a terrorveszély miatt kitelepített ferihegyi boltost

Mégsem számíthat kártalanításra az a repülőtérről kiebrudalt bérlő, akinek a szerződését terrorfenyegetettségre hivatkozva mondta fel azonnali hatállyal a Budapest Airport Rt. A társaság hivatalos indoklása szerint a terrorveszély miatt a biztonsági szolgálatot költöztetné az üzletbe, valójában azonban a minibuszos érdekeltség kerülne oda.

Fokozott terrorfenyegetettségre hivatkozva azonnali hatállyal felmondta egy most kialakított üzlet bérleti szerződését a Ferihegy 1 terminálon a Budapest Airport Rt. A társaság szóvivőjének korábbi közlése szerint ugyan vizsgálják, hogyan lehet kárpótolni a távozásra kényszerített bérlőt. Ennek azonban ellentmond a Budapest Airport Rt. két vezetője – Vértes János kereskedelmi igazgató és Kiss Tamás ingatlan-bérbeadási osztályvezető – által most aláírt hivatalos levél, ami a FigyelőNet birtokába jutott. A bérlő céget ebben arról tájékoztatják, hogy a 2005. augusztus 31-én és szeptember 1-jén benyújtott kártérítési igénye jogalapját nem áll módjukban elismerni, s azzal kapcsolatban további tárgyalásokat sem kívánnak folytatni.


No comment


Megkérdeztük a Budapest Airport Rt. kereskedelmi igazgatóját. „Az általam írt levél – amit a FigyelőNet megszerzett – önmagáért beszél, ahhoz nincs mit hozzáfűznöm. A kártérítési igényt elutasítjuk” – jelentette ki határozottan Vértes János, aki arról sem kívánt bővebbet mondani, hogy mi lesz a többi üzlet sorsa, s miért éppen a minibuszos üzletág foglalja el a megüresedett helyiséget.


Fokozott terrorfenyegetettség


A szerkesztőségünktől nevének teljes elhallgatását kérő bérlő már azt is megdöbbenéssel fogadta, amikor egy korábban kézhez kapott levélből arról értesült, hogy fokozott terrorfenyegetettségre hivatkozva távolítják el, holott ilyen helyzet a miniszterelnök, a belügyminiszter és a nemzetbiztonsági szolgálat hivatalos nyilatkozatai szerint nincs az országban.


„Azt viszont már végképp nem tudom megérteni, miért nem kaphatok cserébe egy másik üzlethelyiséget, miért nem térítik meg a nekem okozott kárt” – mondta a FigyelőNetnek.


A Ferihegy 1 terminál többi helyiségének bérlője a történtek láttán attól tart, hogy sokmilliós költséggel kialakított üzleteikből akár őket is azonnali hatállyal kiköltöztethetik. 


Az ügyvéd szerint perelhető a BA Rt.


Bárándy György ügyvéd megkeresésünkre az esetet jogi szempontból elemezve elmondta: „Vértes János kereskedelmi igazgató fokozott terrorfenyegetettségre hivatkozik, s a levelet olvasva első ránézésre azt hihetnénk, hogy rémhírterjesztéssel vádolható, ami a Btk. szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Rémhírterjesztésről azonban szó sincs, mert az csak közveszély esetén áll fenn – állítja a jogi szakértő, aki szerint a Budapest Airport Rt. egy számára legalábbis kétes kimenetelű per elé nézhet. A fokozott terrorfenyegetettség nyilvánvalóan alaptalan hivatkozás a szerződés azonnali felmondására, ezért a bérlő okkal-joggal kérheti a bíróságtól, hogy kártérítést ítéljen meg, és az eredeti állapotot állíttassa helyre.”


Bárándy szerint egy ilyen precedens értékű per igencsak kellemetlenül érintheti a Budapest Airport Rt.-t a privatizáció küszöbén, mert a szavahihetősége forog kockán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik