Üzleti tippek

A munkahelyi internethasználat is függőséget okozhat

A 2005-ös Web@Work felmérés szerint az internethasználat könnyebben okoz függőséget, mint a kávé. A munkahelyi internethasználat növekszik: a válaszadók 93 százaléka internetezéssel tölt valamennyi időt a munkahelyen. Ez magasabb a 2004-es 86 százalékos aránynál, amely a Web@Work tanulmányában jelent meg.

Az internetet a munkahelyén magáncélra felhasználó megkérdezett alkalmazottak 52 százaléka inkább lemondana a reggeli kávéjáról, mint a munkahelyi internet-hozzáféréséről, míg csak 44 százaléka mondana le az internet-hozzáférésről a kávé javára. A felmérés eredményei szerint meglepően magas a magánjellegű felhasználás. A munkahelyen internetezéssel töltött átlagos idő 12,6 óra/hét, míg a nem munkával kapcsolatos internetes oldalak böngészésével töltött idő 3,4 óra/hét.

Felkeresett weboldalak

A megkérdezett informatikusok azonban úgy becsülik, hogy az alkalmazottak csaknem hat (5,9) órát töltenek a nem munkával kapcsolatos oldalakon. A megkérdezett alkalmazottak 48 százaléka csak munkával kapcsolatos feladatokra használja az internetet, 10 százaléka viszont munkára és szórakozásra egyenlő mértékben.

A felkeresett, nem munkával kapcsolatos honlapok közül a legnépszerűbbek a híroldalak, a személyes e-mail, az internetes bankszolgáltatások, az utazással és vásárlással kapcsolatos oldalak.

A férfiak aktívabbak

A férfiak 62 százaléka ismerte el, hogy munkaidő alatt nem munkával kapcsolatos oldalakat is felkeres, míg a nők kicsivel több mint fele (54 százalék) vallotta ezt be. A férfiak kétszer nagyobb valószínűséggel látogatnak sportoldalakra munkaidőben, mint a nők, és férfiaknál háromszor nagyobb annak a valószínűsége, hogy befektetési és részvényvásárlási oldalakra látogatnak munkaidőben, mint a nőknél.

A munkahelyen internetet használó férfiak 23 százaléka vallotta be, hogy munkaidőben pornóoldalra látogatott, míg a nők közül csak 12 százalék tett így.

Nem munkával kapcsolatos alkalmazások használata

A különböző médiaadások hallgatása vagy nézése (18 százalék), és az azonnali üzenetküldő programok használata (16 százalék) még mindig a legnépszerűbb, munkahelyen nem munkával kapcsolatos alkalmazások, amelyeket a megkérdezettek legalább hetente egyszer keresnek fel.

A számítógépes játékok futtatása a munkahelyen csökkent, az alkalmazottak csak 6 százaléka mondta, hogy ilyen játékokat játszik, szemben a 2004-es 14 százalékkal.

Azonnali üzenetküldés

Az azonnali üzenetküldő programokat használó válaszadók 43 százaléka küld vagy kap csatolt fájlokat az azonnali üzenetprogram segítségével munkaidőben. 29 százalék vallotta be, hogy az azonnali üzenetküldő programot főképpen nem munkával kapcsolatos célokra futtatja. A megkérdezett informatikai döntéshozók szerint a cégek majdnem kétharmada nem korlátozza az azonnali üzenetküldést.

A felmérés óriási különbséget mutatott aközött, hogy az informatikai döntéshozók mit hisznek, mennyi időt töltenek az alkalmazottak magánjellegű internetezéssel, és amennyit az alkalmazottak bevallottak. Az informatikai döntéshozók például úgy becsülték, hogy az alkalmazottak csaknem 6 (5,9) órát töltenek hetente magánjellegű internetezéssel, de az ezt bevalló megkérdezettek állításuk szerint átlagosan csak heti 3,4 órát böngésznek a neten.

Mivel egyre inkább elhalványodik a szakmai és magánjellegű internethasználat közötti választóvonal, sok alkalmazott az internet segítségével végzi munkáját és magánjellegű feladatait is a munkaidő alatt. A weboldalak és alkalmazások mennyisége és sokfélesége miatt sok alkalmazott egyszerűen csak nincs tudatában, hogy valójában mennyi időt töltenek magánjellegű internethasználattal – nyilatkozta Geoff Haggart, a Websense európai alelnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik