Üzleti tippek

Kétnapos APEH-ellenőrzés Békés és Csongrád megyében

Két napos regionális akciót szervezett az APEH Békés és Csongrád Megyei Igazgatósága; az ellenőrzést követően a hatóság mintegy 9 millió forint mulasztási bírságot szabott ki - hangzott el a hatóság sajtótájékoztatóján pénteken, Szegeden.

Ecsedi Ákos, az APEH Ellenőrzési Főosztály Operatív Osztályának vezetője elmondta: a revizorok 210 ellenőrzést végeztek üzletekben, piaci és külterületeken, továbbá próbaszolgáltatás során vizsgálták a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítését.

Az akció tapasztalatai szerint az előző évekhez képest tovább romlott a helyzet: a vizsgálatok 70 százaléka zárult megállapítással, ahol további adóhatósági intézkedésre van szükség – hangsúlyozta. Hozzátette: 118 esetben, azaz 56 százalékban az ellenőrök egyáltalán nem kaptak nyugtát a bevételekről. A piacokon ennél is rosszabb az eredmény, mert a nyugtaadási mulasztások aránya eléri a 80 százalékot.

Tavaly 57 százalékos megállapítás mellett 49 százalék nem adott nyugtát – támasztotta alá megállapítását Ecsedi Ákos. Az eddigi adatfeldolgozás alapján várhatóan öt esetben kerül sor 12 napos üzletlezárásra, ebből három üzlet Békésben, kettő Csongrádban található – közölte.

A kiszabott mulasztási bírság összege meghaladja a 9 millió forintot, amely árusonként átlagosan 63 ezer forintos büntetést jelent; a revizorok egyébként 10 ezertől 200 ezer forintig terjedő szankcióval éltek – ismertette. Kiemelte: a vásárolt termék ára nem befolyásolta a bírság összegét, ha a számlaadás elmaradt.

Az osztályvezető beszélt arról, hogy a mostani akció során leginkább a távol-keleti árusokat vizsgálták, akiknél előfordul, hogy nem csak a vállalkozási, de a tartózkodási feltételeik sem felelnek meg az előírásoknak.

A két napos akcióban további hét megyei szervezet 28 adóellenőre, azaz 14 páros vett részt. Csongrád megyében Szegeden és környékén folytattak ellenőrzést, Békés megyét Gyulától Orosházáig vizsgálták – tájékoztatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik