Üzleti tippek

Gabonaszövetség – vontatott az intervenciós áru kiszállítása

Vontatottan halad Magyarországról az intervenciós gabonakészlet kiszállítása - mondta az MTI-nek pénteken Makay György, a Gabonaszövetség főtitkára.

A Gabonaszövetség főtitkára emlékeztetett rá: Magyarország 1,5 millió tonna intervenciós gabona kiszállítására kapott lehetőséget az EU-tól. Ez úgy oszlik meg, hogy Magyarország összesen 500 ezer tonnát raktározhat át Spanyolországba és Portugáliába, 500 ezer tonnát szállíthat az unió belső piacára, és 500 ezer tonnát harmadik országokba exportra.

A szakember közölte: Portugáliába még nem kezdődött meg a magyar készlet áttárolása, viszont csütörtökön egy magyar pályázó 8.968 tonna intervenciós búza Spanyolországba való áttárolására nyert pályázatot 63 euró tonnánkénti áron.

Az unió belpiacára való szállításra magyar pályázatot még csak néhány ezer tonna kukorica szállítására fogadtak el. A belpiacra ugyanis főként kukoricát lehet szállítani, tonnánként 104 euró feletti áron.

Magyarországról – egy csütörtökön elfogadott pályázat eredményeként – 12.200 tonna intervenciós búzát lehet kivinni harmadik országba 91,02 eurós tonnánkénti áron. Ehhez még tonnánként 10-36 euró fuvartámogatás is jár az úgynevezett uniós kilépési pontokig.
Makay György ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az olajárrobbanás lényegében a fuvarköltségeket is felrobbantotta, átlagosan mintegy 30 százalékkal emelte meg őket.

A gabonaszövetség főtitkára jelezte, hogy a szabadpiaci kukorica kelendő áru, és havonta mintegy 150-200 ezer tonna hagyja el az országot. A készletek csökkenésével, mivel ótermésű kukoricáról van szó, a kiszállítás üteme lelassult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik