Üzleti tippek

Decentralizált fejlesztési források az észak-alföldi régióban

Az észak-alföldi régióban az idén 5,18 milliárd forint fejlesztési forrás áll rendelkezésre decentralizált pályázatok támogatására - közölte Debreczeni Ferenc, a térségi fejlesztési ügynökség ügyvezető igazgatója pénteken Debrecenben sajtótájékoztatón.

Elmondása szerint a fejlesztési tanács első körben július 4-én döntött 3,8 milliárd forint fejlesztési forrás odaítéléséről, pénteken megtartott ülésén pedig második körben 983 millió forint szétosztásáról határoztak.

Az utóbbi kapcsán megemlítette, hogy összesen 529 pályázat érkezett a tanácshoz a régiót alkotó három – Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből – összesen 21 milliárd forintot meghaladó támogatási igénnyel. A tanács most összesen 55 pályázat támogatásáról döntött: a 983 millió forintos támogatással 3,1 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg a térségben.

A legtöbb támogatási pénzt, 485 millió forintot, Hajdú-Bihar kapta, a Szabolcs megyei pályázatokat 309 millió forinttal, a Szolnok megyeieket 189 millióval támogatta a tanács. Debreczeni Ferenc közlése szerint a legjelentősebb támogatást Tiszalök városa kapta: a 200 millió forintos beruházási támogatással a szennyvízcsatorna-hálózat bővítését és a szennyvíztisztító fejlesztését oldhatják meg.

Elmondta azt is, hogy Vámospércs önkormányzata napközi otthonos óvoda kialakítására 60 millió forintot, Berettyóújfalu a Morotva szabadidőközpont fejlesztésére 45 millió forintot, Berekfürdő fejlesztésre 35 millió forintot kapott. Érdekességként említette az igazgató, hogy egyedül a pedagógusok internet-támogatására nem érkezett annyi pályázati igény, mint amennyi forrás erre rendelkezésre áll.

Ilyen címen rakamazi, nyíribrányi és gyürei pályázatokat tudtak most támogatni, vélhetően a megmaradt 15 millió forintot a tanács a későbbiekben átcsoportosítja idegenforgalmi fejlesztések támogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik