Üzleti tippek

Mégis lesz jövőre 4 százalékos eho

Új típusú közterhet vezetnek be azok számára, akik nem fizetnek elegendő egészségbiztosítási járulékot – írja a Világgazdaság.

A tervek szerint ugyanis jövő év január 1-jétől 4 százalékos egészségügyi hozzájárulást (eho) kell fizetni a vállalkozásból kivont; az értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelmek; az osztalék, az árfolyamnyereségből származó, valamint az ingatlan bérbeadásából származó, évi egymillió forintot meghaladó jövedelem után.

A parlament elé szeptember 15-ig benyújtandó törvénycsomag e passzusa kitér arra is, hogy ehót éves szinten 400 ezer forintos felső határral kell majd befizetni. Ez még nem szerepelt a száz lépés program 13 pontot számláló adótervei között. Május végén a kormányszóvivő ugyan ismertette ezt a tervet, azóta azonban nem lehetett erről hallani.

A kormány május végén a „méltányos közteherviselés az egészségügy finanszírozásában a különböző jövedelmek bevonásával” jegyében hozta meg a 4 százalékos ehóról a döntést. A fő szabály szerint a kifizetőnek kell levonni a négy százalékot, azonban ha erre nincs mód, akkor a magánszemélynek kell befizetnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik