Üzleti tippek

Kész az adótörvény tervezete

A Világgazdaság birtokába került törvénytervezet szerint a legtöbb változás a személyi jövedelemadót érintené. A júniusi bejelentéssel szemben 2007-ben mégsem vetnének ki a 10 százalékos kamat- és tőzsdei árfolyamnyereség-adót, valamint 2010-ben nem csökkenne 18 százalékra az elkülönülten adózó jövedelmek adója.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábbi bejelentésének megfelelően jövőre 50 ezer forinttal feljebb, 1,55 millió forintra tolódna az alsó jövedelemkulcs alkalmazásának felső határa, míg az e fölötti éves jövedelmet a jelenlegi 38 százalék helyett már csak 36 százalékos szja terhelné.

A társasági adó mértékének csökkentése sem újdonság. Mint arról korábban a FigyelőNet beszámolt, a tao 16-ról 10 százalékra csökken az első 5 millió forint adóalapig.

Noha a kormányfő nyár elején bejelentette: 2007-ben 10 százalékos adó terhelné a magas értékű betéteket és a tőzsdei árfolyamnyereség-adót, 2010-ben pedig az elkülönülten adózó jövedelmek adókulcsa 25-ről 18 százalékra csökkenne, mindezek a tervezetben nem szerepelnek.

A tervezetben rögzítenék az adótáblát 2010-ig úgy, hogy az adókulcsok változatlanok lennének, csak a határ tolódna feljebb: 2007-ben 1,7 millió, 2008-ban 1,9 millió, 2009-ben 2,3, míg 2010-ben 3 millió forint esetén lépne be a felső kulcs. Mint ismert, 2006-ban háromlépcsőssé tennék a minimálbért, és a tervek szerint az alsó – a kormány elképzelése szerint havi 63 ezer forintos – bér adómentes lenne. Ezt a kiegészítő adójóváírás mértékének módosításával érnék el. Módosulna továbbá az adójóváírás igénybevételének határa is.

Az szja-kedvezmények terén minimális változásra számíthatunk. Csupán a családi adókedvezmény és az önkéntes pénztári befizetések adókedvezménye változik. Előbbi egyrészt úgy, hogy csak a legalább háromgyermekesek jogosultak gyermekenként és havonta 4 ezer forintra a mostani 10 ezer helyett. A családi adókedvezmény rendszere másrészt úgy módosul, hogy csak az veheti igénybe teljes összegben, akinek három gyermek esetén legfeljebb 6 millió forint az éves jövedelme, illetve ez a határ gyermekenként fél-fél millió forinttal, de legfeljebb 8 millió forintig tolódik. Az érvényes szabályok szerint a jogosultsági határ – gyermekszámtól függetlenül – 8 millió forint.

Az önkéntes kölcsönös nyugdíj- és egészségpénztári befizetésekkel kapcsolatos kedvezmény pedig az illető megtakarítását növeli. Jelenleg még van arra lehetőség, hogy ezt az összeget az APEH az egyénnek utalja vissza, jövőre azonban már a pénztári számlára utalná ezt a tételt az állami adóhatóság. Szigorítást jelent, hogy az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba befizetett összeg nem 30, hanem csak 20 százaléka számítana kedvezménynek.

A személyi jövedelemadó-törvény alapján adózó vállalkozó választhatná, hogy 5 millió forintos adóalapig 10, a felett pedig 16 százalékos szja-t fizet abban az esetben, ha az alkalmazottak után legalább a minimálbér kétszerese után fizet járulékot, és más adókedvezményt nem vesz igénybe.

A munkáltató által adómentesen adható juttatások együttes összegének maximálása szintén nem meglepetés. Jövőre – az étkezési támogatás és az utazási költségtérítés kivételével – a bruttó bér 15 százaléka, de maximum évi 500 ezer forint lehetne az adómentes juttatások felső értékhatára. A limitet meghaladó béren kívüli juttatást 44 százalékos szja terhelné.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik