Üzleti tippek

Agrár szaktanácsadó hálózat alakul

Agrár szaktanácsadó hálózat alakul Magyarországon, a gazdálkodókat segítő intézményrendszer a tervek szerint 2007. január 1-jén kezdi meg működését - közölte Ertsey Imre, a Debreceni Agrártudományi Centrum elnöke- hangzott el egy mezőgazdasági konferencián Nyíregyházán csütörtökön.

A hálózat működtetésének költségeit a központi költségvetés finanszírozza majd. Az egyetemi tanár megjegyezte, hogy “a politika 15 éve adós a szaktanácsadási rendszer kialakításával, s a késlekedés jelentős versenyhátrányt okozott a gazdálkodóknak”.

A konferencián Márton András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezető főtanácsosa az agrárágazat jövőjével kapcsolatban hangsúlyozta: “előtérbe kerül a természeti környezettel összhangban működő, egészséges és minőségi élelmiszer előállítás”. Hozzátette, hogy ennek figyelembe vételével szükséges egy nemzeti agrárstratégia megfogalmazása.

A környezetkímélő termelés a főtanácsadó tájékoztatása szerint 2007-től követelménnyé válik az Európai Unió országaiban. Az erre való felkészülésben Magyarország biztató lépeseket tett eddig, hiszen 2004-től már 234 ezer hektáros földterületen folytatnak környezet- és természetkímélő gazdálkodást a termelők.

Az elkövetkezendő időszakban 1-1,2 millió hektár földet szeretne bevonni a tárca az agrár-környezetgazdálkodásba. A készülő vidékfejlesztési tervben kiemelt szerepen szán a minisztérium a környezetet óvó termelésnek, és szeretné, ha minden alkalmas területen ilyen lenne a földhasználat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.