Üzleti tippek

Több szállodai vendég augusztusban

Az idén január-augusztusban a szállodák átlagosan 60,4 százalékos, augusztusban 77,5 százalékos kihasználtsággal működtek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára (Gross ARR) 14.900 forint volt január-augusztusban, ami folyó áron mintegy 1.300 forintos emelkedés 2004 azonos időszakához képest. A bruttó szobaárbevétel 14 százalékkal, az összes vendégéjszaka 6 százalékkal emelkedett január-augusztusban az előző év azonos időszakához képest.

Tavaly az első nyolc hónapban a szállodák átlagosan 61 százalékos foglaltsággal működtek, a szobakapacitás-kihasználtság hét százalékponttal volt magasabb mint 2003 azonos időszakában. A KSH közlése szerint az idén az első nyolc hónapban a budapesti négycsillagos szállodák kapacitás-kihasználtsága volt a legmagasabb, elérte a 72 százalékot. Ezen belül kiemelkedő volt az augusztusi 87 százalékos telítettség. A fővárosi szállodák – amelyek egy évvel korábban 62-68 százalékos foglaltsággal működtek – átlagosan 67-72 százalékos kihasználtságot értek el.

A balatoni egységek 49 százalékos foglaltságot jelentettek az év első nyolc hónapjában. A legalacsonyabb, 44 százalékos kihasználtsággal az ország keleti részén működő négy- és ötcsillagos szállodák üzemeltek a vizsgált időszakban. A budapesti ötcsillagos szállodákban kiemelkedően magas, 31400 forint volt egy kiadott szoba ára. A budapesti négy- és a vidéken működő négy- és ötcsillagos szállodák átlagosan 11800-14800 forintos, a háromcsillagos egységek 6800-9100 forintos átlagárat érvényesítettek.

Egy kiadható szállodai szobára átlagosan 9000 forint bruttó szobaárbevétel (REVPAR) jutott, ami folyó áron több mint 700 forint emelkedés az egy évvel korábbi értékhez viszonyítva. A kiadható szobára eső szállásdíjbevétel a csillagok számának és a területi elhelyezkedésnek megfelelően különbözött. Jellemző, hogy ez a mutató minden budapesti szállodacsoportban jelentősen magasabb volt, mint az azonos kategóriájú, az ország más településein lévő szállodacsoportokban – állapítja meg a KSH.

A legalacsonyabb, 3400 forintos összegről a Balaton partján elhelyezkedő háromcsillagos egységek számoltak be. A bruttó szobaárbevétel (Gross room revenue) 14 százalékkal nőtt folyó áron az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A bruttó szobaárbevétel – a balatoni háromcsillagos házak kivételével – minden vizsgált szállodacsoportban nőtt, a legnagyobb, 20 százalékos emelkedésről az ország keleti részén található háromcsillagos szállodák és a balatoni négycsillagos egységek számoltak be.

Az idei év első nyolc hónapjában a jelentést beküldő szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma átlagosan 6 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák száma az átlagosat meghaladó, 7-10 százalékkal nőtt a budapesti egységekben. Az év első nyolc hónapjában a Balatonnál csekély mértékben mérséklődött a szállodákban regisztráltak éjszakák száma.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!