Üzleti tippek

ÁPV: nem áll meg saját lábán a Malév

A Malév nem áll meg saját lábán, évente 5-7 milliárd forint negatív eredményt termel üzemi szinten, ami az idén sem csökken, és jövőre a hatékonyság növelésével legfeljebb 2-3 milliárd forintra csökkenhet – mondta Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgatója.

A privatizációig a Malév egyetlen esélye a túlélésre a likvidálható eszközök értékesítése – tette hozzá a vezérigazgató.

Vági Márton hangsúlyozta, hogy a Budapest Airport privatizációjának lezárta kedvezőbb helyzetbe hozhatja a Malévet, mivel a repülőtéri fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen nőhet a légitársaság forgalma. Hozzátette ugyanakkor, hogy megfelelő garanciák mellett akár már a napokban is értékesítené az ÁPV Rt. a Malévet, de – mint mondta – az eddigi jelentkezők biztosítékrendszere nem volt megfelelő.


Az ÁPV Rt. az AirBridge-nek történő értékesítés esetén nem látta biztosítva a Malév többségi magyar tulajdonban maradását, ami a vállalat európai repülési jogainak megtásához szükséges – írja a NAPI Gazdaság.


Vági elmondta, hogy bár az AirBridge Rt. papíron teljesíti ezeket a feltételeket, és a pályázók közül ő tudta banki papírokkal is alátámasztani ajánlatát, az ÁPV szerint mégis úgy véli, hogy kialakulhat olyan helyzet, amikor – például egy rivális piaci szereplő felvetése nyomán – megkérdőjeleződik a többségi magyar tulajdon megléte.


Az AirBridge Rt. 49 százalékban Borisz Abramovics és 51 százalékban két magyar magánszemély tulajdonában van, de az említett banki papírok szerint az AirBridge fedezetül csak – a szintén Abramovics érdekeltségébe tartozó – az orosz KrasAir légitársaság vagyonát ajánlotta fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik