Üzleti tippek

A kkv számára kedvező az egyablakos áfa-rendszer

A kis- és középvállalkozások adminisztratív terhei csökkennének az úgynevezett egyablakos áfa-rendszer általános bevezetésével - értett egyet a témával foglalkozó európai parlamenti jelentés keddi strasbourgi plenáris vitájában Becsey Zsolt (Fidesz-MPSZ) jelentéstevő és Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámpolitikai felelőse.

Fazakas Szabolcs (MSZP), az EP költségvetésellenőrzési bizottságának magyar elnöke elmondta, hogy az megfelel a közép- és kelet-európai országok elképzeléseinek.Az egyablakos áfa-rendszer lényege az lenne, hogy a vállalkozó minden, adóval kapcsolatos teendőjét az egész unióra érvényes módon egyetlen helyen, anyaországában elvégezheti.

Ez különösen kedvező az általában önálló adminisztrációs kapacitással nem rendelkező kis- és középvállalkozásoknak – vélte Becsey Zsolt. Az Európai Bizottság szóban forgó javaslata azt jelentené, hogy minden olyan cég, amely több mint egy tagállamban tevékenykedik, az egész áfa-kötelezettségének a saját országában tehetne eleget. Ott fizetné be és ott igényelné vissza az áfát és nem két vagy több különböző országban.

Becsey Zsolt a késő esti plenáris vitában elmondta: a jelentés olyan javaslatcsomagot ölel fel, amely az uniós belső piac egységét segítheti. Bevezetésére az EP-jelentéstevő reménye szerint legkésőbb 2007 elején sor kerül.

A javaslat pozitívumai közül a képviselő kiemelte, hogy mindenki saját nyelvén és hatóságai segítségével intézheti ezeket az ügyeket, és közvetlenül visszakaphatja vagy befizetheti kötelezettségeit. Az elektronikus ügyintézés révén pedig gyorsulhat a változás regisztrálása, rövidülhet a visszatérítésre megadott határidő. Könnyebb lehet a vállalatok forgalmának ellenőrzése és egy reális küszöbig – amelyet nem tagállamonként, hanem az unió egészére állapítanának meg – a javaslat egyszerűsítést is jelent.

A vállalkozók 150 ezer euró bevételig választhatnak a letelepedés és fogyasztás között távértékesítés esetén. Egységesen maximálható az EP szerint az az érték is, amelyig áfa-mentességet lehet adni. Egy-egy tagállam esetében a felső határt 100 000 euróban, a minimális szintet 50 000 euróban kellene meghatározni a vállalkozás első három esztendejére.

Becsey Zsolt emlékeztetett: ezzel különösen a kelet- és közép-európai kis- és középvállalkozók tőkeerejét és forgalmát igyekeznek figyelembe venni.

Kovács László EU-biztos a vitában felszólalva úgy értékelte, hogy az EP-jelentés alapjában véve osztja a végrehajtó testület véleményét.  Leszögezte, hogy Becsey Zsolt objektív elemzést ad a bizottsági javaslatról. Az áfa-teljesítési kötelezettség egyszerűsítése összhangban van az EU-tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács márciusi kérésével is – mutatott rá.

A jelentés Kovács László szerint helyesen állapítja meg, hogy a több országban tevékenykedő vállalkozásoknak minden érintett EU-tagország adószabályainak eleget kell tenniük. Az adminisztratív terhek azonban számos kisebb vállalkozást elriasztottak a határokon átnyúló üzletektől. Az Európai Bizottság ezért is javasolta, hogy az áfa-kötelezettséget egy helyen, a vállalkozás székhelyén teljesítsék – hangoztatta a magyar biztos.

Fazakas Szabolcs úgy vélte, az uniós csatlakozás után Magyarországnak is szüksége van az adórendszer egyszerűsítésére, átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé tételére. Az Európai Bizottság javaslata, illetve az EP jelentése szerinte ezt segítheti elő. A parlament szerdán szavaz a jelentésről, de a témát még a tagországok szakminiszterei is megtárgyalják. Adóügyekben a tagállamoknak egyhangú döntést kell hozniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik