Üzleti tippek

Olcsóbb lesz a benzin Lengyelországban

Lengyelországban szeptember 15-től 0,25 zlotyval (1 euró=3,9407 zloty) mérséklik a benzin jövedéki adóját. Az intézkedés az év végéig marad érvényben.

Miroslaw Gronicki pénzügyminiszter azt mondta, hogy a 4,48 zloty/liter kiskereskedelmi benzinár esetében ez 5,6 százalékos csökkentést jelent.
Lengyelországban a benzin árában a jövedéki adó literenként 1,57 zloty, így a hétfőn bejelentett intézkedés hatására a jövedéki adó 15,9 százalékkal mérséklődik.

A pénzügyminiszter azt mondta, hogy a benzin jövedéki adójának újabb csökkentésére biztosan nem kerül sor az új kormány megalakulásáig. Lengyelországban szeptember 25-én tartanak választásokat. A pénzügyminisztérium számításai szerint a benzin jövedéki adójának a csökkentése 400 millió zlotyval mérsékli a költségvetés bevételét, ennek ellenére tartható az idei 35 milliárd zloty deficit terv.

Az utóbbi időszakban a lengyel jegybank több illetékese és számos helyi közgazdász arra figyelmeztetett, hogy az üzemanyag árának az emelkedése lassíthatja a lengyel gazdasági növekedést, amelynek az üteme a második negyedévben – éves szinten – 2,8 százalékra nőtt az első negyedévi 2,1 százalékról. A kőolaj világpiaci áremelkedésének egyelőre minimális a befolyása az infláció alakulására a zloty drágulása miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik