Üzleti tippek

Csökkent a kiskerforgalom az eurózónában

Júliusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi eladás az eurózónában, ami újabb bizonyítéka annak, hogy a 12 tagú övezetben továbbra is lanyha a lakossági kiadás, amiben komoly szerepet játszik a magas energiaár, valamint a mérsékelt béremelkedés.

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat kedden azt közölte, hogy a júliusi kiskereskedelmi eladás 0,5 százalékkal hanyatlott júniushoz képest, miközben stagnált tavaly júliushoz képest. A júliusi adat csalódást keltő, miután a Dow Jones Newswires által előzőleg megkérdezett szakértők véleményének az átlagában 0,3 százalékos visszaesés szerepelt júniushoz képest és 1,1 százalékos bővülés éves szinten.

Az Eurostat egyidejűleg visszafogta a júniusi eladási adatokat. Kedden azt közölte, hogy a júniusi eladás stagnált az előző hónaphoz viszonyítva és 0,5 százalékkal nőtt tavaly júniushoz képest. Az előzetes adatok még 0,4, illetve 0,9 százalékos növekedésről szóltak.  Júliusban az euróövezetben a legnagyobb mértékben Németországban, Spanyolországban, valamint Portugáliában csökkent a kiskereskedelmi eladás: Németországban 0,6 százalékkal, Spanyolországban 0,2 százalékkal, Portugáliában 7 százalékkal hanyatlott.

Az EU egészében a júliusi kiskereskedelmi eladás 0,2 százalékkal mérséklődött júniushoz viszonyítva. Tavaly júliushoz képest ugyanakkor 0,9 százalékkal bővült részben az új tagországokban tapasztalt növekedés hatására, így például Lettországban az eladások 21,1 százalékkal bővültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik