Üzleti tippek

A bankadó is csökkentette a K&H profitját

A K&H Bank 2005 első félévében 11,13 milliárd forint adózás előtti és 8,2 milliárd forint adózott profitot ért el, 12,7, illetve 23,8 százalékkal kevesebbet, mint tavaly az első félévben.

John Hollows vezérigazgató a hitelintézet keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az általános kockázati tartalékszámítás módszerének 2004. évi megváltozása, a számviteli politika változásából eredő eredményhatás, valamint a 2005. évi bankadó hatásának figyelmen kívül hagyásával az adózás előtti profit 29, az adózott pedig 25 százalékos növekedést mutat.


A működési bevételek a tavalyi első hat havihoz képest 12,7 százalékkal emelkedtek, miközben a működési költségek jóval kisebb mértékben, 5,1 százalékkal nőttek, így a működési eredmény 31,9 százalékkal emelkedett és meghaladta a 17 milliárd forintot.

A hitelintézet működési hatékonysága javult: a költség/bevétel hányados 70,7-ről 67 százalékra mérséklődött. Az adózás előtti nyereségre vetített tőkearányos megtérülés (ROE) 14,9-ről 15,8 százalékra nőtt. A hitelintézet az első félévben 4,2 milliárd forint új egyedi céltartalékot képzett, az általános kockázati tartalék 2,1 milliárd forinttal nőtt. A bankcsoport mérlegfőösszege 2005. június 30-án 1.718 milliárd forintot tett ki, 1 százalékkal zsugorodott a 2004. év végihez képest, a hitelállomány (vagyis a kamatozó eszközök állománya) azonban 4 százalékkal bővült.


A K&H Bank piaci részesedése a lakossági hitelezésben az első félévben 9-ről 9,5 százalékra nőtt, ezen belül a devizaalapú lakáshitelek állománya 54 százalékkal, több mint 75 milliárd forintra nőtt, s e téren a bank továbbra is piacvezető. A vállalati hitelállomány 2004 végéhez képest szinten maradt, a kkv-hitelek állománya pedig 10 százalékkal emelkedett.


A betétállomány 8 – ezen belül a lakossági 1, a vállalati 16 – százalékkal bővült. A tovább csökkenő betéti kamatok mellett változatlanul nagy volt ugyanakkor az érdeklődés a befektetési alapok kínálta megtakarítási lehetőségek iránt. Az alapokban kezelt vagyon – elsősorban a garantált alapoknak köszönhetően – az első félévben 82 százalékkal – több mint 170 milliárd forintra – nőtt, s a csoport alapkezelője továbbra is a piac harmadik legnagyobb szereplője.


A K and H Életbiztosító Rt. díjbevétele a 19 százalékos piaci átlaggal szemben 144 százalékkal nőtt. A K and H Medicina Egészségpénztár tagjainak száma az első hat hónapban 9 ezerrel gyarapodott, így meghaladta a 47 ezret, pénztári vagyona az 1,7 milliárd forint, a kifizetéseké pedig a 800 millió forintot.


Újra növekedési pályára állt a K and H Lízingcsoport is, amely 6,3-ról 7,9 százalékra növelte piaci részesedését, a csoport által kezelt portfolió június végén elérte a 144,5 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik