Üzleti tippek

Százharmincezer látogató a mezőgazdasági kiállításon

Bezárta kapuit vasárnap a 74. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK), amire kilenc nap alatt 130 ezren látogattak ki. Az agrártárca közigazgatási államtitkára sikeresnek tartja a rendezvényt.




Mind szakmailag, mind agrárdiplomáciai szempontból sikeresnek minősítette az agrártárca közigazgatási államtitkára a vasárnap zárult 74. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást (OMÉK).

A kilenc nap alatt 130 ezer ember látta a bemutatót. Benedek Fülöp úgy vélte, hogy a kiállítás létjogosultságát bizonyítja a látogatók magas száma, ezért négy-ötévenként érdemes megrendezni a magyar mezőgazdaság és az élelmiszeripar eredményeit bemutató seregszemlét a bel- és a külföldi érdeklődőknek.

Az államtitkár különösen sikeresnek tartotta az állattenyésztés eredményeit bemutató standokat, főként az élőállat-bemutatókat. Ez utóbbiak az államtitkár szerint olyan genetikai alapokat vonultattak fel, amely a világban is megállja a helyét.

Agrárdiplomáciai szempontból Benedek Fülöp azért tartotta sikeresnek a kiállítást, mert csaknem kéttucat vezető agrárpolitikus volt jelen az OMÉK-on, számos miniszter és államtitkár az uniós államokból és a környező országokból. A magyar agrártárca vezető tisztségviselői – élükön Gráf József miniszterrel – számos kétoldalú tárgyalást folytattak, többek között spanyol, portugál, angol, olasz, német, orosz, török, horvát, román agrárpolitikusokkal a kétoldalú kapcsolatokról és az unió agrárpolitikáját érintő kérdésekről.

Benedek Fülöp szerint a szakmai konferenciák szintén jelentős sikert hoztak, mivel több százan érdeklődtek az Európai Unió agrárpolitikájának kérdései, a határon túli magyar gazdák problémái, valamint a Genetikailag Módosított Szervezetekkel (GMO) összefüggő kérdéskörök, de az állattenyésztés számos kérdésköre iránt is.

Az államtitkár utalt arra, hogy az OMÉK átalakult, azaz ma már nem népünnepély jellegű, mint volt hajdan, hanem szakmai fórumok rendszerévé és közép-európai szakmai találkozóvá és üzletkötő hellyé nőtte ki magát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik