Üzleti tippek

Nem nő a román áfakulcs

Románia a mostani 19 százalékos szinten fogja tartani a többletértékadót (VAT) a korábban tervezett 22 százalékra történő emelés helyett - közölte Sebastian Vladescu pénzügyminiszter.A Nemzetközi Valutalap kérte arra a román vezetést, hogy jövőre emelje a forgalmi adó mértékét, hogy ezzel kiegyenlíthetők legyenek a januári vállalati és személyi jövedelemadó mérséklések miatti költségvetési bevételkiesések.

2006-ban nem változtatják a jelenlegi 16 százalékos, vállalati eredményt és a személyi jövedelmeket terhelő adót, viszont csökkentik a jelenleg 49,5 százalékos társadalombiztosítási terhet. Ez utóbbi csökkentésének mértékéről a következő hónapokban döntenek.

Az IMF a gazdaság túlfűtöttségének és folyó fizetési mérleg hiánya enyhítésének, valamint az idei 7,5 százalékos inflációs cél teljesítése érdekében tartotta volna fontosnak a VAT csökkentését.

Románia költségvetésének bevételei a bruttó hazai termék 29 százalékát teszik ki, ami kevesebb, mint az EU többi tagjelölt országa esetében. Vladescu szerint a 35 százalékos arány eléréséhez más módszereket kell találni, egyetlen adóelem emelése ugyanis alig járulna hozzá a költségvetés bevételeinek növeléséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik