Üzleti tippek

Kevesebbet szabálytalankodtak a vendéglátósok

A vendéglátó helyeken 199 ellenőrzést végzett a Veszprém Megyei Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége a nyári szezonban, s az üzletek 71,4 százalékánál (142 esetben) tárt fel kisebb-nagyobb hiányosságokat.

Ezek jelentős részét már az ellenőrzés során igyekeztek megszüntetni az érintettek – mondta a felügyelőség igazgatója, Somogyi István hétfőn sajtótájékoztatón. Hozzátette: olyan súlyos szabálytalanságot nem tártak fel, amelynek következtében üzlet bezárására kellett volna javaslatot tenniük.

Mindemellett 16 esetben szóbeli, hét esetben pedig írásbeli figyelmeztetésben részesítették a tulajdonosokat, 11-szer éltek szabálysértési eljárás keretében a bírságolás jogával. Államigazgatási eljárás keretében 100 esetben fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki összesen 6,58 millió forint, minőségvédelmi bírságot 36 esetben 2,25 millió forint összegben. Reklámfelügyeleti bírság kiszabása háromszor volt indokolt, s 42-szer kötelezték a tulajdonosokat az áru megsemmisítésére.

A felügyelőség és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Kisosz között a szezon elején megkötött együttműködési megállapodásra emlékeztetve Somogyi István elmondta, hogy az ellenőrzött üzletek növekvő hányadában tapasztaltak jogkövető magatartást az előző évekhez képest.

A kereskedelmi szálláshelyeken valamivel magasabb volt a tavalyinál a szabálytalanságok száma – mondta Mitev Hrisztó igazgató-helyettes, az idegenforgalmi ellenőrzések felelőse.

Eszerint a vizsgált kereskedelmi szálláshelyek háromnegyedénél tártak fel kisebb-nagyobb hiányosságokat (összesen 47-et), míg átlagosan 3,1 szabálytalanság jut egy-egy kifogásolt egységre. Ezek jelentős része a fogyasztók tájékoztatási kötelezettségével kapcsolatos előírások megszegésére (például szállásdíj számla) vonatkoztak.

Somogyi István az MTI-nek elmondta, hogy a vizsgált vállalkozók szerint a szezon gyenge volt, ennek is tulajdonítható, hogy a korábbi évekénél jogkövetőbb magatartást tapasztaltak a felügyelőség ellenőrei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik