Üzleti tippek

Szigorodó APEH-kontroll az építkezéseken

E hét elejétől kérheti számon az adóhatóság a 10 millió forint feletti értékű építkezések esetében az adatbejelentést az építtetőkön, amennyiben ez elmarad, a hatóság akár meg is tilthatja az építkezést – írja a Napi Gazdaság.

Az APEH egyrészt az építtetőtől, másrészt az építésügyi hatóságtól is meg kell hogy kapja a szükséges adatokat az építtetőről és a kivitelezőről, valamint magáról az építkezésről. Az időközben felmerülő változásokat az építtető haladéktalanul köteles bejelenteni az APEH-nak, így az építkezéseken folyamatosan jelentkező változások miatt a rendelet vélhetően többszörös adminisztrációs és bejelentési kötelezettséget ró a vállalkozókra.

A bejelentést az engedélyköteles 10 millió forint feletti tevékenységekkor kell megtenni. Amennyiben ennek nem tesz eleget az építtető, a hatóság 15 napon belül határozattal megtilthatja az építkezést.

A rendeletet elsősorban a feketemunka és a feketegazdaság visszaszorításával indokolják, ám ezzel az APEH új adatbázishoz jut a magánszemélyek vagyongyarapodási vizsgálatához, valamint a kivitelező cégek ellenőrzéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik