Üzleti tippek

Rossz idő járt a strandokra

A tavalyi ínséges év után idén még rosszabb idényt zárnak a strandok: a budapestiek 30 napra, Mogyoródon 15-re zártak be a szezonban. A szeptemberi jó időt két fővárosi strand próbálja kihasználni.

Egy jó idényhez képest 180 ezer látogató hiányzott idén, amely közel 200 milliós bevételkiesést jelent – mondta a FigyelőNet kérdésére Mogyorósi Ferenc, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Rt. osztályvezetője. Míg a 2003-as jónak mondható évben közel 500 ezer látogató volt a budapesti strandokon, addig tavaly 343 ezren, idén pedig 325 ezren strandoltak.

A strandfürdők nagy része már a múlt hét végén bezárt, szeptemberben csak a Dagályt tartják nyitva, illetve a Gellért hullámrészét, amely Mogyorósi szerint teljes mértékben képes kiszolgálni azokat, akik a szeptemberi indiánnyárban is napfürdőzni vágynak. Az osztályvezető azt is elárulta, hogy a veszteségek mérséklésére idén májustól már lépcsőzetesen nyitották meg a strandokat, és idénymunkásból is kevesebbet vettek fel, rossz időben pedig bezárták a fürdőket. Ennek megfelelően a 120 napból idén harmincon keresztül zárva tartottak. A vállalat egészét tekintve szerencsére nem ilyen rossz a kép, a gyógyfürdők ugyanis kompenzálni tudják a kiesett bevételt. Ennek érdekében idén a Széchenyiben este tízig tartottak nyitva.

A mogyoródi vízipark, az Aquaréna ügyvezető igazgatója is a rossz időre panaszkodott. Ők csak szeptember 4-én zárnak, de az már látható, hogy a szezon mérlege veszteséges. Mindössze tizenöt jó napjuk volt idén. Ebből csak kettő volt olyan, hogy a 4500 férőhelyes csúszdaparkra ki kellett akasztani a megtelt táblát. A 2003 augusztusában indult élményfürdő a tavalyi, ugyancsak hűsebb nyárban zárta az első évét. Akkor sem értek el túl nagy nyereséget, de már látni, hogy a tavalyi bevételnek idén mindössze 80 százalékát sikerül behozni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik