Üzleti tippek

Pályázati tipp: Tartalomfejlesztés

Az Európai Bizottság eContentplus programjának célja a digitális tartalmak hozzáférhetőségének, felhasználhatóságának és hasznosíthatóságának növelése az EU-ban.

A program legújabb pályázata három célterületre koncentrál: a földrajzi információk (geodata), az oktatási célú, valamint a kulturális és tudományos tartalmak felhasználhatóságának növelésére. A program háromfajta projekttípust támogat: a célzott projekteket, a tartalomfejlesztést és a tematikus hálózatok létrehozását.

A bizottság elvárásai szerint a célzott projekteknek a már meglévő, főként közcélú, digitális tartalmak felhasználhatóságában fellelhető konkrét problémák megoldására kell törekedniük. Fontos követelmény (a másik két projekttípus esetében is), hogy a digitális tartalmakhoz való hozzáférés, illetve ezek használatának előmozdítása nemzetközi jelleggel valósuljon meg.

A tartalomfejlesztés témakörében Brüsszel elsősorban a digitális tartalmak közötti átjárhatóság növelését célzó projekteket támogatja a jelen pályázati felhívásban. Új tartalmak kifejlesztése, a digitalizálás tehát nem szerepel a prioritások között. Ehelyett a bizottság projektötleteket vár a gépileg értelmezhető adatok (metaadatok) fejlesztésének és felhasználásának javítására.

A harmadik kategóriába sorolt projekteknek a digitális tartalom területén érdekelt felek közötti együttműködés, valamint a tudatosság erősítésére kell törekedniük.

• Az angol nyelvű felhívás megtalálható a http://europa.eu.int/econtentplus 
honlapon,
• angol nyelvű információ kérhető az econtenplus@cec.eu.int  e-mail címen,
• magyar nyelvű információt ad a Magyar Tartalomipari Szövetség (1012 Budapest, Kuny Domokos utca 13., tel: 06 (1) 213-5089), illetve
• a http://www.euoldal.hu.

Az Európai Bizottság olyan célzott projekteket kíván támogatni, amelyek 18–24 hónap alatt valósulnak meg 5–10, különböző országokban bejegyzett szervezet közreműködésével. Ugyanezek a paraméterek a tartalomfejlesztési projektek, illetve a tematikus hálózatok esetében: 24–30, illetve maximum 30 hónap, és 5–10, valamint 8–15 szervezet.
A támogathatóság mértéke a célzott projektek esetében az összes elszámolható (közvetett és közvetlen) költség legfeljebb 50 százaléka lehet, egy projekt legalább egy, legfeljebb hárommillió euró támogatást kaphat. Tartalomfejlesztés esetében a közvetlen költségek 80 százalékára, a tematikus hálózatok esetében 100 százalékára igényelhető támogatás, míg az elnyerhető összeg 3–5, illetve 0,4–1 millió euró között mozog.

A programban az EU-tagállamokban, illetve az Európai Gazdasági Térségben letelepedett jogi személyek vehetnek részt, illetve bizonyos korlátozásokkal tagjelölt és harmadik országok szervezetei is. A pályázatok beadási határideje 2005. november 11.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik