Üzleti tippek

A legjobb vállalati internet bank

CitiDirect Online Banking internetes banki szolgáltatásával a Citibank Rt. elnyerte a Global Finance nemzetközi pénzügyi magazin a Legjobb Vállalati Internet Bank díját 2005-ben. Erről és a CitiDirect szolgáltatásról kérdeztük Kovács Zoltánt, a Citibank Rt. rendszerért felelős főosztályvezetőjét.

– A Global Finance magazin Legjobb Vállalati Internet Bank díja nagy elismerés a Citibank Rt. számára. Kik és milyen kritériumok alapján értékelték a pályázókat?
– A pályázókat egy nemzetközileg elismert szaktekintélyekből álló testület értékelte, s ennek alapján a végső döntést a Global Finance vezető munkatársai hozták meg. A nyertes bankokat olyan kritériumok vizsgálata alapján választották ki, mint az online banki ügyfelek megszerzésére és kiszolgálására irányuló stratégia, az internet alapú banki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek számának növekedése, az online termékskála nagysága, az online szolgáltatás használatával járó kézzelfogható előnyök, illetve magának a honlapnak a kivitelezése és funkcionalitása.

– Mióta működik a CitiDirect Magyarországon?
– A Citibank Rt.-nél két internetes banki szolgáltatást kínálunk. Lakossági ügyfeleinket és a kis- és középvállalkozásokat a Citibank Online internetes banki szolgáltatáson keresztül szolgáljuk ki 2000 áprilisa óta. Közép- és nagyvállalati ügyfeleinknek a CitiDirect Online Banking szolgáltatást nyújtjuk, melyet 2001 januárjában vezettünk be. Az internetes banki rendszereinken keresztül lebonyolított átutalások száma havonta meghaladja a 250 ezret.

– Hogyan szavatolja a CitiDirect szolgáltatás az adatvédelmet, és hogyan nyújt védelmet az egyre szaporodó, világméreteket öltő internetes csalási kísérletek ellen?
– A biztonság igen aprólékosan vizsgált és kidolgozott terület, az egyedileg kódolt dinamikus jelszógeneráló rendszerre, a SafeWord-kártyára épül. Ezt a rendszert használja a NASA is, akárcsak az amerikai kormányhivatalok. A biztonsági megoldások egységes rendszert alkotnak hardver, szoftver és banki rendszer szinten. Az SSL 128-bit szimmetrikus kulcsú titkosítás és a SafeWord-kártya a magyar bankrendszerben egyedülálló módon, aszimmetrikus dinamikus titkosítással garantálja az elérhető legnagyobb biztonságot a felhasználó-azonosításban. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy minden felhasználó, aki tranzakciót bonyolít a CitiDirecten keresztül, kap egy SafeWord-kártyát, egyedi PIN-kóddal. A CitiDirect minden egyes belépéskor egyedi kódot generál, amelyet be kell ütni a SafeWord-kártyába, és csak a kártya által kalkulált válaszkóddal lehet belépni a rendszerbe. Kizárólag a megfelelő kártya, a megfelelő PIN-kóddal enged bejutást a rendszerbe. A CitiDirect több mint százmillió jelszót képes generálni minden egyes felhasználóhoz. A háttérben a biztonsági rendszer ellenőrzi, és folyamatosan rögzíti a CitiDirecten történő eseményeket. Minden felhasználói lépésről, hibás belépésről, illetve bejutási kísérletről jelentés készül.

– Milyen banki műveletekre használhatják a vállalatok a CitiDirectet?
– A rendszer két modulból áll. Az információs modul alapvető szolgáltatása a számlainformációk biztosítása. Múltbeli és valós idejű számlaegyenleget a részletezett tranzakciókkal a Citigroup bármelyik országban, illetve más bankoknál vezetett vállalati számláról le lehet kérdezni. Ezenfelül a számlainformációt a saját pénzügyi rendszerbe is fel lehet tölteni, és automatikus számlajelentést lehet kérni biztonságos elektronikus levélben. A tranzakciós modul szinte minden pénzforgalmi szolgáltatást lefed, az átutalásoktól kezdve a faktoring tranzakciókig.

– Milyen különleges rendszerkövetelmények vannak?
– Az eszköz működtetése nem igényel különleges rendszerkövetelményeket. A globális platformon alapuló CitiDirect rendkívül könnyen integrálható az egyes vállalatirányítási rendszerekkel, a verziófrissítés is automatikusan történik az interneten keresztül.

– Milyen díjakat kell fizetniük a felhasználóknak?
– A CitiDirect mint a számlavezetéshez kapcsolódó alapszolgáltatás díjmentes, csakúgy, mint a belépéshez szükséges első két SafeWord-kártya. Minden további kártya havi 3750 forintba kerül. A rendszer alapfilozófiája az, hogy nem kell telepíteni, és az online oktató web-oldalak segítségével önállóan használatba vehető, de ha igény van rá, az oktatást a Citibank Rt. munkatársai szintén díjmentesen elvégzik.

– A fentiekből látszik, hogy a bank stratégiai fontosságúnak tartja az internetes banki szolgáltatások fejlesztését. Milyen további terveik vannak?
– Az ügyfelek körében évente végzünk elégedettségi felmérést. Ezek eredményei segítenek folyamatosan fejleszteni a rendszert, hogy minél inkább meg tudjunk felelni ügyfeleink növekvő követelményeinek. A felhasználók által javasolt újítások nagy részét meg is valósítjuk.


A legjobb vállalati internet bank 1


Ajánlott videó

Olvasói sztorik