Üzleti tippek

Bioüzemanyag-tőzsde

Közel 800 ezer euróból és magyar koordináció alatt valósulhat meg a világ első bioüzemanyag-tőzsdéje.

Július közepén az Európai Bizottság jóváhagyta azt a projektet, melynek eredményeképpen várhatóan 2006-ra létrejöhet a világon első bioüzemanyag-tőzsde. A projekt nagymértékben hozzá fog járulni ahhoz az EU által kitűzött célhoz, hogy a közúti szállításban felhasznált alternatív üzemanyagok aránya 2010-re elérje az 5,75 százalékot.

A Biofuel Marketplace (BfM) egy közel 800 ezer eurós összköltségvetésű projekt, amelyet az Európai Bizottság Intelligent Energy for Europe közösségi programja támogat. A BfM keretein belül nemcsak az első integrált, on-line bioüzemanyag-kereskedési felület jön létre, hanem olyan multifunkcionális platform is, amely a terület összes érintettjét kiszolgálja.

A jelentős nemzetközi hátterű projekt megvalósítója a magyarországi Geonardo Kft., az elmúlt években a környezeti és energetikai területen Kelet-Közép-Európa egyik legsikeresebb EU-projektfejlesztő cége. A projektben továbbá olyan nagy hírnevű nemzetközi szervezetek vesznek részt, mint a környezeti projektmenedzsment osztrák szakértője, a Bluewaters, a megújuló energiarendszerek kutatás-fejlesztésében kiemelt referenciákat szerzett olaszországi ETA, a müncheni székhelyű tisztaenergia- és környezetvédelemi szaktanácsadó, a WIP, illetve a terület egyik legismertebb kutatóintézete, a görögországi CRES. A hazai vonatkozást tovább erősíti két magyar kulcsszereplő, a Biopetrol Környezettechnikai Kft., valamint a Mindsoft Kft., amely a BfM teljes internetes infrastruktúrájának megvalósításáért felel.

A BfM nem egyszerűen szűkebb értelemben vett piactér lesz, hanem olyan komplex szakmai portál, amely hasznos információkat nyújt minden érdekelt: vevő vagy eladó számára. A portál ennek érdekében olyan emeltszintű szolgáltatásokat is tartalmaz, mint a különféle szakmai adatbázisok, az on-line jogi tanácsadás vagy a hírlevelek – ezeket mind egy testre szabható, komplex felhasználói felületen lehet elérni.

Webajánló

A projekt weblapja szeptember 1-jétől elérhető a www.biofuelmarketplace.com oldalon. Érdemes böngészni a www.eucenter.org lapon is, ahol több olyan pályázatot is meghirdetnek, amelyek a fentihez hasonló kezdeményezéseket támogatnak.

A BfM-en továbbá célspecifikus kezelőfelületek fogják kiszolgálni a befektetők, az önkormányzatok és a közlekedési flották üzemeltetőinek igényeit. A fentieken túl a portál szakmai katalógusa révén az alternatív üzemanyagipar szereplőinek lehetőségük lesz termékeik és szolgáltatásaik promóciójára. A tervek szerint a BfM rövid időn belül a bioüzemanyag-ipar európai innovációs fórumává fog válni, így a kereskedés mellet a közvélemény és a szakmai társadalom tájékoztatásában is kulcsszerepet fog betölteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik