Üzleti tippek

A biofarmtól az íróasztalig

Az egészséges táplálkozást, a fogyókúrát igen gyakran gátolja a munkahelyi étkezés. De erre is van megoldás, hiszen ma már házhoz jön a választott diéta szerint összeállított ebéd.

Úgy érzi, ideje volna leadni néhány kilót, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá? Manapság igen sokan járnak ebben a cipőben, és bár rengeteg cikk és könyv foglalkozik a hatékony és szenvedés nélküli fogyókúrával, a legtöbbjük tanácsait nehéz betartani. A napi nyolc vagy még több óra munka mellett ugyanis ember legyen a talpán, aki képes arra, hogy megfőzze, akkurátusan kiporciózza és szállítható állapotban a hűtőbe rejtse a mintaétrendek szerinti eledelt, majd másnap magával vigye a munkahelyére.

A nagyobb irodaépületek környékén számos éttermet, bisztrót találunk ugyan, ám legtöbbjük kínálata nem épp fogyókúrás. Még nehezebb a dolga annak, aki nem egyszerűen kalóriaszegény ételekre vágyik, hanem speciális diétát követ, vegetáriánus, vagy épp bioételeket szeretne fogyasztani. Ráadásul a hosszú és zsúfolt munkanapokon nincs is mindig idő arra, hogy az irodán kívül, valamelyik közeli étteremben ebédeljünk.

Zsírégető, fitnesz, wellness

Egészségesen, de hogyan?

Az egészséges táplálkozás semmiképp nem a divatdiéták vak követését jelenti – sokkal inkább a változatosság jellemző rá, valamint az, hogy minden, a szervezet számára szükséges tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A zsíros ételeket érdemes kerülni, a főzéshez inkább növényi olajat használjunk, az ételeket igyekezzünk gőzben párolni vagy teflonedényben, fóliában, grillen sütni. Kevés sóval készítsük az ételeinket. Hetente legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességet, és kerüljük az agyoncukrozott üdítőitalokat. Naponta többször fogyasszunk viszont barna kenyeret, barna rizst, zöldséget és gyümölcsöt, valamint alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Részesítsük előnyben a kevésbé feldolgozott, adalékanyag-mentes táplálékokat, a biozöldségeket és -gyümölcsöket, valamint az egyéb natúr és biotermékeket. Naponta négyszer-ötször étkezzünk, egyenletesen elosztva az egy napra ajánlott energiamennyiséget. Lehetőleg kényelmesen, ülve, nyugodt körülmények között együnk, ha lehet, mindennap azonos időpontban. Szomjunkat oltsuk napi legalább két liter ásványvízzel, gyógyteával vagy természetes gyümölcs- és zöldséglével. Kerüljük viszont a koffein és az alkohol fogyasztását.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy az elfoglalt dolgozó embernek ne lenne esélye lefogyni vagy egészségesen táplálkozni. Mint oly sok minden, ez is jórészt csak egy kis előrelátás és szervezés kérdése. Ma már az interneten is megrendelhetjük munkahelyi ebédünket, amelyet a megfelelő időben házhoz, sőt íróasztalhoz szállítanak, így a munkánkba merülve sem feledkezhetünk meg az ebédidőről.

Ráadásul egyre több házhozszállítással foglalkozó cég ismeri fel az egészséges táplálkozásra mutatkozó igényt, így sok helyről rendelhetünk reform-, fitnesz- vagy fogyókúrás menüt. Olyan céget is találunk, amely komplett fogyókúrás programot kínál: napi három étkezésre való élelmiszert szállít, így a fogyókúrázónak nem kell félnie attól, hogy a reggelinél vagy a vacsoránál elcsábul, és tönkreteszi a diétáját.

A legegyszerűbb természetesen az, ha a közeli, házhozszállítással is foglalkozó éttermek étlapjait nézzük át kritikus szemmel, és onnan rendelünk az egészséges táplálkozás alapelveinek megfelelő, vagyis sok zöldséget és sovány húst, csak kevés zsiradékot és cukrot tartalmazó eledelt. A legtöbb pizzéria és egyéb étkeztető kínál főételnek is beillő salátákat, könnyű leveseket és zsírszegény, roston sült húsokat. Ha a rendelt menü mellé netán ajándék desszertet vagy üdítőt ajánlanának, igyekezzünk azt gyümölcsre, gyümölcssalátára vagy ásványvízre „becserélni”. A www.netpincer.hu honlap Budapesten és környékén, illetve 29 vidéki városban segít a választásban és a rendelésben.

Ha azonban biztosak akarunk lenni abban, hogy az étel, amelyet megrendeltünk, a legszigorúbb fogyókúrás előírásoknak is megfelel, beilleszthető az általunk kiválasztott diéta keretei közé, illetve kifejezetten reform- vagy bioételre vágyunk, érdemes kicsit alaposabban körülnézni. A nagyobb ebédszállító cégek szolgáltatási területe szinte az egész országot lefedi, és mindegyikük kínál olyan menüsort, amely megfelel a fogyókúrázók igényeinek. A Food Express, a Gastroyal és a Totalfood (honlapjaik a www.foodexpress.hu, www.gastroyal.hu és www.totalfood.hu címen találhatók) étlapjainak tanúsága szerint mindegyik szolgáltatónál több fitnesz-, wellness- és diétás étel körül választhatunk.

Mit jelent?Reformélelmiszer:

olyan élelem, amely kedvező hatást gyakorolhat az egészségre.
Natúr termék: kevéssé feldolgozott, adalékanyagoktól mentes élelmiszer.
Bio- vagy ökotermék: olyan élelmiszer, amelynek termelése során betartották az ökológiai termelés szabályait, azaz nem használtak műtrágyát, növényvédő szereket, szintetikus vegyszereket, az állattartásban antibiotikumokat, hozamfokozókat. A termékbe a feldolgozás során sem kerültek mesterséges adalékok. A szabályok betartását Magyarországon a Biokontroll Hungária Kht. és a Hungária Ökogarancia Kft. ellenőrzi.
GI (glikémiás index) diéta: az étrend azokat az alacsony glikémiás indexű összetett szénhidrátokat részesíti előnyben, amelyek lassan emésztődnek meg, és tartósan megemelik a vércukorszintet (például: zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű pékáruk). Ezek viszonylag hosszú ideig teltségérzetet okoznak és energiát adnak – szemben a magas glikémiás indexű egyszerű szénhidrátokkal, amelyek fogyasztásakor a vércukorszint gyorsan felszökik, majd ugyanolyan gyorsan vissza is esik, további éhségérzetet kiváltva. Az alacsony glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztása mellett tehát jóllakhatunk, miközben alacsony kalóriatartalmú, fogyókúrás ételeket veszünk magunkhoz.
Vércsoport-diéta: azon a feltételezésen alapul, amely szerint a vércsoportunktól függ, mely élelmiszerek hasznosak, és melyek károsak a szervezetünk számára, így az eltérő vércsoportú emberek különféle ételekkel védhetik egészségüket, ideális súlyukat és jó közérzetüket.
Hay-féle elválasztó étrend: alapgondolata, hogy a fehérje- és szénhidráttartalmú élelmiszereket nem egy időben, hanem egymástól elválasztva fogyasztjuk.
Káposztaleves-kúra: a káposzta és egyéb zöldségek méregtelenítő és diétás hatásán alapuló étrend. Alapgondolata, hogy a káposzta megemésztéséhez több energiára van szüksége a szervezetnek, mint amennyit maga az étel tartalmaz, így a fogyókúrázó úgy adhatja le a felesleges kilókat, hogy közben nem kell éhségérzettel küzdenie.

Mindhárom cég neves szakértőket nyert meg a diétás menü kidolgozásához. A Food Express csapatát Zsidek László gasztronómiai szakértő erősíti, aki a GI (glikémiás index) diéta továbbfejlesztésén, a vércukorszint szabályozásán, valamint az immunrendszer erősítésén alapuló testsúlycsökkentő és közérzetjavító étrendet is kidolgozott.

A Gastroyal szakértői sportemberek. Kállai Ildikó fitneszvilágbajnok, Kőbán Rita olimpiai és világbajnok kajakozó és Pesuth Rita kickbox-világbajnok adta nevét a fitnesz- és zsírégető menükhöz, az alacsony szénhidráttartalmú, illetve a lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó ételekhez, valamint a háromféle változatban rendelhető káposztaleves-kúrához.

A Totalfood diétás menü- és ebédajánlatának kidolgozásában a dietetikus team munkáját Béres Alexandra fitneszvilágbajnok segítette. Itt akár egész napra (napi öt étkezésre) is rendelhetünk wellness-menüt, amely kalóriaszegénysége mellett minden, a szervezet számára szükséges tápanyagot tartalmaz.

Fővárosi előny

Komplett fogyókúrás programot kínál az Eurofood (www.a-lacarte.hu), illetve a Body Food (www.bodyfood.hu) is: ezeken az oldalakon egész napos diétás étrendet választhatunk, igényeinknek és diétánknak megfelelő összetétellel és kalóriatartalommal. Ez utóbbi cégek azonban csak Budapest területére vállalnak ételszállítást. Jó hír viszont, hogy a legtöbb, ételkiszállítással foglalkozó vállalkozás elfogadja a különféle étkezési jegyeket, így a dolgozóknak juttatott étkezési hozzájárulás a fogyókúrát támogató ételekre is beváltható.

Bio a tányéron

Valamivel nehezebb a helyzete annak, aki teljes értékű bio- vagy reformételeket szeretne rendelni. A főváros és környéke viszonylag bőségesen el van látva ilyen étkek házhozszállítását vállaló cégekkel, ám vidéken hiánycikk az ilyesmi. Ilyenkor érdemes a legközelebbi reform-étteremben, bioboltban vagy biotermelőnél érdeklődni – nem utolsósorban pedig egy a kihívásokra rugalmasan reagáló vállalkozónak akár ötletet is adhat, ha egy környéken nem talál olyan szolgáltatást, amelyre jó néhány egészséges táplálkozásra vágyó társával együtt vevő lenne…

A fővárosban viszont mindenféle táplálkozási igényt kiszolgálnak a házhoz szállító étkeztetők. A bioételekre vágyók rendelhetnek például a Biokonyha (www.biochef.hu) választékából: a cég bio-vegetáriánus ételeket szállít a budapesti, pomázi, szentendrei munkahelyekre, illetve az azokhoz közel eső bioboltokba. Kizárólag biotermelőktől származó alapanyagokból főznek. A Vegafood (www.vegafood.hu) indiai vegetáriánus és vegán (állati eredetű élelmiszerektől mentes) bioételeket kínál. A Wabisabi reformétterem választékából (www.wabisabi.hu) reform-élelmiszereket rendelhetünk, ugyanúgy, ahogyan a Napkonyhától (www.napkonyha.hu), ahol a vércsoport-diéta, a Hay-féle elválasztó étrend híveire éppúgy gondolnak, mint a candidával küzdőkre vagy a kismamákra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik