Üzleti tippek

Befektetési tipp: Festett pénz

Az ősztől induló aukciós szezon ismét jó befektetési lehetőséget kínál a műtárgypiac felé tájékozódók számára.

A megszokott festményárverések mellett egyre több grafikai, ékszer-, óra-, érme-, sőt játékárverésre is sor kerül, s a nagy aukciós házak mellett sok újabb, kis szereplő is meghirdeti alkalmait. A piacon a legtekintélyesebbek közé tartozó galériák, a Kieselbach és a Mű-Terem várhatóan októberben tartják meg őszi aukciójukat.

A műtárgypiacon – akár szakember segítségével – szerencsés kézzel választók tetemes haszonra tehetnek szert, a műkincsvásárlás ugyanakkor viszonylag hosszabb távú befektetésnek számít. A szakemberek példaként Rippl-Rónai József egyik alkotását (Fülöp bácsi olajképe) szokták felhozni, amely 1983-ban 60 ezer forintért, 2002-ben viszont már 12 millióért, korábbi értékének kétszázszorosáért került kalapács alá itthon. Aba-Novák Vilmos Székely falu című alkotása 1982 és 2002 között több mint százszorosára növelte értékét, 150 ezerről 17 millió forintra. (Ez az éves inflációt beszámítva is jó befektetés).

A nemzetközi piacokon Monet egyik híres vízililiomos képének esetét emlegetik, amely 1960-ban 50 ezer dollárért kelt egy árverésen, a világ egyik vezető aukciós háza, a Christie’s egyik 1999. évi aukcióján viszont már 22,6 millió dollárt fizettek érte. Ha pedig valaki 1934-ben vásárolt volna egy Van Gogh-képet, a számítások szerint 1984-ben úgy adhatott volna túl rajta, hogy az eltel fél évszázad alatt évi 11 százalékot fialt a műalkotás.

A kalapács alá kerülő magyar műalkotásokról a nevesebb galériák internetes és papíralapú katalógusokat is kiadnak, s az érdeklődők előzetesen többhetes kiállításokon is megismerkedhetnek velük. A kikiáltási ár jellemzően a minimális becsérték kétharmada, a rekordáron elkelt festményeknél azonban ennek sokszorosáig tart a licit. Az eddig legdrágábban megvett magyar festmény, Munkácsy Mihály Poros útja 75 millió forintról indult, s 220 millióért kelt el 2003 telén. Az „örökrangsor” ezüstérmese, Munkácsy A baba látogatói című műve 60 milliós kikiáltási árról kúszott fel 160 millióra, két és fél éve.

A liciten megszerzett műalkotás árának ötödét kell helyben fizetni, a maradék rész a festmény átvételekor, egy-két héten belül törlesztendő. Az aukciós házak a vételár akár ötödének megfelelő közvetítői díjat is felszámítanak a győztes licitálónak. A díj magában foglalja az 1 százalékos kulturális, illetve 5 százaléknyi művészeti járulékot is.


Befektetési tipp: Festett pénz 1


Ajánlott videó

Olvasói sztorik