Üzleti tippek

Változik a cégek adatszolgáltatási kötelezettsége

admin
admin

2005. 08. 31. 09:56

Szeptember 1-jétől a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról szóló törvény változása miatt a foglalkoztatóknak módosul a bejelentési kötelezettsége az egészségbiztosítási pénztárak felé. A biztosításoki jogviszony kezdetét például nem utólag, hanem a jogviszony létrejötte előtt egy nappal már jelenteni kell a pénztárak felé. A mulasztási bírság akár 200 ezer forintra is rúghat.

A kormány 100 lépés programjának keretében az egészségbiztosítási ellátásokra való jogosultság tisztázását ellenőrzését tűzte ki célul, melynek megvalósítását két lépésben teljesítik. A 2005. szeptember 1-jén hatályossá váló törvénymódosítás értelmében a foglalkoztatók bejelentési kötelezettségei változnak, de 2006. elejétől még több szabálymódosításra számíthatnak a cégek. A cél, hogy a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot valóban ellenőrizni tudják. A TAJ kártya megléte ugyanis nem jelenti azt, hogy valóban jogosan veszi igénybe valaki a kórházi ellátást.

A jelenlegi módosítások értelmében szeptember 1-jétől a munkaadóknak a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz (MEP) eljuttatott bejelentő lapon a nyilvántartási szám helyett a saját adóazonosító számát kell közölniük. Nyilvántartási számot a foglalkoztató már nem fog kapni. A biztosítottra vonatkozó adatoknál továbbra is a TAJ-t kell alkalmazni (nem az adószámot, adóazonosítót). A bejelentésnek tartalmaznia kell a biztosított személyi adatait, a biztosítási jogviszonyának kezdetét, megszűnését, a biztosítás szünetelésének időtartamát, magán-nyugdíjpénztári tagság esetén pedig a pénztár nevét és azonosítóját is.

Szintén fontos változás, hogy a biztosítás kezdetére vonatkozó bejelentést már nem a jogviszony keletkezése utáni hónap 12-éig kell teljesíteniük. A biztosítás kezdetére vonatkozó bejelentést az illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz legkésőbb a biztosítási jogviszony első napját megelőző napon kell teljesíteni. Vasváry Ildikó, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője azonban arról tájékoztatta a FigyelőNetet, hogy a foglalkoztatók továbbra is kérhetnek határidő-halasztást a területileg illetékes MEP-nél, amennyiben az indokolt.

A biztosítási jogviszony megszűnését, a szünetelés kezdetét és annak befejezését, a biztosítás megszűnését követően folyósított ellátás kezdő és befejező időpontját szeptember 1-től az azt közvetlenül követő 8 napon belül kell teljesíteni.

A bejelentéseket az OEP által rendszeresített – jelenleg használatos – nyomtatványon, illetve mágneses adathordozón lehet megtenni.

A változásokat érdemes nyomon követni, mert a bejelentési kötelezettségeknek nem, vagy késedelmesen eleget tevő foglalkoztatók akár 200 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.