Üzleti tippek

Növekedtek az ipari termelői árak

A belföldi- és exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak júliusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékkal csökkentek, éves szinten pedig 4,2 százalékkal emelkedtek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi árai az előző hónaphoz képest alig változtak (0,2 százalék). 2005 első hét hónapját 2004 hasonló időszakához mérve megállapítható, hogy a legerőteljesebben a kőolaj-feldolgozás (25,6 százalék), a fémalapanyag, fémfeldolgozási termékek gyártása (14,9 százalék), valamint a villamosenergia-, gáz-, gőz-vízellátás (13,6 százalék) ágazatokban nőttek az árak. Árcsökkenést csak a fafeldolgozásnál mért a KSH (0,2 százalék).

A forintban mért exportértékesítési árak júliusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkentek, éves szinten 1,6 százalékkal emelkedtek. Az első hét hónapban a legmagasabb növekedést az export területén is a kőolaj-feldolgozásban (30,5 százalék) és a vegyi anyag, termék gyártásában (13,9 százalék) mérte a hivatal. A többi ágazatban a kiviteli árak 2004 első hét hónapjához képest 4,5 százalékos csökkenés és 6,5 százalékos emelkedés között szóródtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik