Üzleti tippek

Adatvédelmi botrány a Siemensnél

admin
admin

2005. 08. 31. 08:08

Egy beadvány szerint a Siemensnél több esetben is megsértették a hatályos német adatvédelmi jogszabályokat, amikor kémkedtek a munkatársak után, belenéztek a hagyományos levelezéseikbe és az e-mailjeikbe.

A Siemens megsértette az adatvédelmi jogszabályokat. A német nagyvállalatot érintő kínos ügy akár a bíróság előtt is végződhet. Amennyiben tárgyalás lesz, akkor arra várhatóan a Müncheni Munkaügyi Bíróságon kerül majd sor. Az ügy akkor robbant ki, amikor Jürgen Fischer, a Siemens egyik egykori üzemi tanácsi elnökének ügyvédje panaszt tett a Müncheni Tartományi Bíróságon.

Az üzemi tanács egykori elnöke szerint az események hátterében a 2003 óta folyó belső viták állnak, amelyek lényege az volt, hogy a vállalat vezetői minél kevesebb dolgozót bocsássanak el. A Siemens menedzsmentje azt állította, hogy az üzemi tanács üléseiről készült jegyzőkönyveket utólag meghamisították, azért, hogy egy későbbi esetleges munkaügyi perben az érdekvédelmi szervezetek így tudjanak jobb pozíciókat kiharcolni.

Fischer beadványából kiderül, hogy a rendőrség és az ügyészség az adatok biztonságba helyezésével bízta meg a céget, azonban a menedzsmentnek sikerült ezt a kérést jócskán “túlteljesítenie”. A Siemens belső biztonsági szolgálata ugyanis jelentős mértékben túllépte a hatáskörét, amikor több munkatárs személyes adatait és a hagyományos, illetve elektronikus levelezéseiket is átnézte. Fischer szerint “a Siemens biztonsági személyzete úgy tevékenykedett, mintha ők lettek volna a seriffhelyettesek a vadnyugaton.”

Mint a nyilvánosságra került dokumentumokból kitűnik, ehhez a biztonsági személyzetnek semmilyen felhatalmazása nem volt. Az ügyvéd ezek után tett panaszt a bíróságon annak okán, miszerint súlyosan megsértették az adatvédelmi és adatkezelési jogszabályokat. Hasonló lépéseket tervez az IG Metall nevű konszern szakszervezete is. A dolgok jelenlegi állása szerint nagyon könnyen előfordulhat, hogy hamarosan a bíróság előtt kell majd felelnie a vállalat menedzsmentjének a német sajtóban csak “szaglászásként” elhíresült ügyben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.