Üzleti tippek

Sok, de közepes minőségű az idei gabonatermés

Befejeződött a gabona betakarítása, a termés mennyisége jó, a minősége azonban elmarad a várakozásoktól. Az idén 2,5 millió tonna gabonát ajánlhatnak fel a gazdák intervencióra, és összesen négymillió tonnányi gabona befogadására képes új raktár épül.

A gabonák betakarítása befejeződött, a kalászosok idei termésmennyisége elég, minősége azonban elmarad a szokásostól – jelentette be Benedek Fülöp, az Aratási Koordinációs Bizottság elnöke, a testület záróülését követően pénteken. Az őszi búza országos termésátlaga hektáronként 4,6 tonna, az eddigi össztermés 5,2 millió tonna.

Az összes gabona betakarítása befejeződött, az elmúlt két hónap során az állami és a civil szféra között jó szakmai együttműködés valósult meg. Idén 2 millió hektáron 7,3 millió tonna terményt takarítottak be.Benedek Fülöp szerint a gabonapiac lassan indul, az étkezési minőségű búza tonnánkénti ára 20 ezer forint körül stabilizálódik.

A múlt évi intervenciós felvásárlás befejeződött, az idén várhatóan 2,5 millió tonnát tudnak majd felvásárolni – közölte az államtitkár. Eddig 110 milliárd forint intervenciós felvásárlási árat és 7,5 milliárd forint tárolási díjat fizettek ki. Az intervenciós készletek értékesítése folyamatos, de elmarad a várakozásoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik