Üzleti tippek

Régi-új pályázat kkv-k műszaki és technológiai beruházásaihoz

Augusztus közepétől ismét lehet pályázni műszaki és technológiai beruházásások támágatására, a feltételek többsége kedvezőbb, mint korábban.

A Világgazdaság értesülései szerint az elnyerhető vissza nem térítendő támogatás mértéke változatlanul a projekt keretében elszámolható összes költség legfeljebb 35 százaléka, minimum egy-, maximum 25 millió forint.

A támogatási szerződésben a projekthez kapcsolódó munkahelyteremtést kell feltüntetni kötelezettségvállalásként a korábbi éves átlagos statisztikai létszám helyett. Az értékelésnél a projekt kidolgozottságának viszonylag szubjektív megítéléséhez kapcsolódó pontszám csökken, míg a pályázó gazdálkodási adatait hangsúlyozottabban veszik figyelembe.

A beruházást legkésőbb a támogatási szerződés megkötését követő három hónapon belül meg kell kezdeni. Jelen pályázati konstrukció keretében 25 százalék előleg igényelhető, írja a Világgazdaság.

Vállalkozói Negyed írásából kiderül, a csatlakozás óta az eddig beadott összes EU-s pályázat csaknem harmada erre a kkv-s kiírásra érkezett be. Ennek keretében tavaly 20,6 milliárd forintot, 2005-ben idáig 6,8 milliárd forintot kötöttek le, ezzel a 27,4 milliárddal ki is merült a program hároméves kerete. Az új kiírás nyertes projektjeit a visszamondott pályázati összegekből átcsoportosított 1,5 milliárd forintból finanszírozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik